– Stort behov for flere kvinnelige sjåfører

PORSGRUNN (NRK): Kvinner kan velge og vrake i sjåførjobber. – De kjører penere og er mindre involvert i skader, sier daglig leder i transportfirma.

Cecilie Sjulsen

PÅ JOBB: Cecilie Sjulsen liker store kjøretøy og stortrives som lastebilsjåfør.

Foto: Petter Melsom / NRK

Av 27.000 yrkessjåfører i Norge er bare drøye tusen av dem kvinner, viser tall fra SSB.

I vinter var det sjåførkurs i Grenland. Av 15 deltagere er 12 allerede ute i jobb. Halvparten av dem er kvinner.

– Det er fritt, og du styrer din egen dag. Det skjer ting, og ingen dag er lik, sier Cecilie Sjulsen, som stortrives som lastebilsjåfør.

Må være motorinteressert

I dag er det sand som står på arbeidslista. Selv om det er seng i bilen, så er det de kortreiste jobbene som Cecilie Sjulsen liker best.

– Jeg trives aller best når jeg kan få komme hjem hver dag. Planen er at jeg skal kjøre asfalt etterhvert. Derfor har jeg nå startet med å kjøre sand og grus, slik at jeg blir kjent med bilen, sier hun.

Sjulsen anbefaler gjerne jobben til andre kvinner, men hun mener at de bør være litt motorinteressert.

Ettertraktet i staben

Daglig leder i Tipp Transport, Morten Natedal, har gode erfaringer med kvinnelige sjåfører. Han har nylig ansatt Cecilie Sjulsen i firmaet sitt. Han ansetter gjerne flere kvinner.

– Vi er veldig glade for å få flere kvinner med på laget. De kjører penere og er mindre involvert i skader, sier Natedal.

Ifølge Norges Lastebileier-Forbund viser tall fra Statistisk sentralbyrå og forsikringsselskapenes trafikkskadestatistikk at kvinnelige lastebilsjåfører har færre ulykker enn menn.

De ulykkene som kvinnene er innblandet i har også lavere skadekostnad. Likevel er det altså få kvinnelige sjåfører i forhold til menn.

Mener de har oppskriften

Cecilie Sjulsen og fem andre kvinner fikk jobb etter et seks måneders kurs i Grenland i regi av flere aktører.

– Modellen med et samarbeid mellom trafikkskolen, Nav, Adecco og næringen har gitt gode resultater. Det er dette som skal til for å få folk ut i jobb, mener prosjektleder Trygve Flood i Adecco.

Kvinnelige sjåfører i Tipp transport

FLERE KVINNER: Cecilie Sjulsen sammen med kvinnelige kollegaer i Tipp Transport.

Foto: Petter Melsom / NRK