Hopp til innhold

– Spyl juletreet

PORSGRUNN (NRK): Mange nyser seg gjennom jula fordi de er allergiske mot typiske juleplanter eller juletrær. Norges Astma- og Allergiforbund har flere råd for å bidra til en allergifrisk jul.

Silje Tengs

ALLERGISK: Silje Tengs er allergiker og synes jula er vanskelig. Norges Astma- og Allergiforbund ber deg om å spyle juletreet før du tar det inn.–Den vanlige grana kjenner jeg godt i nesen, sier Tengs etter å ha testet flere ulike juletrær.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jula kan være en tøff periode. Det er ikke så greit å være syk på julaften. Jeg reagerer på mange ting. Jeg klør i øynene og begynner å nyse. Hvis jeg er i et rom med et juletre så begynner jeg ganske raskt å kjenne det, sier Silje Tengs.

15-åringen er allergisk mot mange ting. Og i jula utsettes hun ofte for planter, trær, eller andre ting hun ikke tåler.

– Det er mye folk ikke tenker på. Men jeg må planlegge godt før jeg skal et sted, sier Tengs.

– Unngå julestjerne

Norges Astma- og Allergiforbund har laget en liste med tips for å oppmuntre til en allergifrisk jul. Det er flere ting som kan gjøres for å dempe plagene for dem som sliter. I en undersøkelse Norstat tidligere har gjort for legemiddelfirmaet Meda AS oppgir 140 000 allergikere at jula er den verste tiden i året.

Regionsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund region Østafjells, Ellen Sørby

Ellen Sørby i Norges Astma- og Allergiforbund har flere tips til en allergifrisk jul.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Unngå å pynte med julestjerne, den er verstingen blant blomstene, mange sliter med akkurat den, sier Ellen Sørby regionsekretær i østafjells i Astma- og Allergiforbundet.

– Et annet smart tips er å spyle juletreet før du tar det inn. Da fjerner du muggsopp og gammel pollen fra bjørk og lignende, sier Sørby.

Hos Hageland i Porsgrunn er gartner Ellen Haugdal Nilsen oppdatert på hvilke blomster som kan selges til allergikere og hvilke de bør styre unna.

– Jeg vil jo gjerne selge alle typer blomster til alle, men jeg vet at det er mange som sliter med allergi, og da er det noen varianter som er bedre enn andre. Asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, og orkidé er blomster som passer bra for alle. De er såkalt allergivennlige, smiler Haugdal Nilsen.

ellen haugdal nilsen

Ellen Haugdal Nilsen viser frem allergivennlige blomster.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Ikke ha det for varmt inne

– Ta på tøfler og en ekstra genser og hold temperaturen nede, gjerne 20 – 22 grader. Vedfyring bidrar til økt støvproduksjon. Veden må gjerne oppbevares i et bærenett med glidelås, fordi mange også er allergisk mot veden, sier Sørby i astma- og allergiforbundet.

I butikken i Porsgrunn allergitester Silje Tengs juletrær sammen med Ellen Haugdal Nilsen. Tengs går tett på en edelgran, et grantre, og et plasttre.

– Jeg kjenner det med en gang når jeg lukter på grantreet. Jeg merker det også når jeg står midt oppi edelgrana, men det oppleves kanskje litt mildere. Plasttreet er mye greiere. Det er et slikt vi har hjemme, sier Tengs.

– Vi opplever at flere og flere velger plasttre. Ofte er allergi en grunn til det, sier Haugdal Nilsen.

Kunstig juletre på Plantasjen

Kunstige juletre blir stadig mer populært. Mange oppgir allergi som grunn til at de velger plast fremfor gran, edelgran, eller furu.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark