– Som å kjøpe seg en dyr klokke med riktig merke

Tønsberg (NRK): Mange ser det som status å kjøre biler med skilt fra Bærum, Tønsberg og Lakselv.

BS -skilt

POPULÆRE SKILT: Mange synes BS-skilt fra Bærum er fine bokstaver å kjøre med.

Foto: Privat

Flere forhandlere NRK har vært i kontakt med sier bileiere er opptatt av hvor bilen kommer fra, og mener tilhørighet til visse steder, kan gjøre den lettere å selge.

Ofte er det dyre biler med mye utstyr som også skal ha skilt med en viss stedstilhørighet. Både skilt med bokstavene BT, LJ og ZZ som er fra henholdsvis Bærum, Tønsberg og Lakselv er populære kombinasjoner, sier Geir Westnes i Vestfold Auto.

– Vi er jo litt opptatt av status i dette landet her, sier Westnes.

Geir Westnes i Vestfold auto

STATUS: Geir Westnes i Vestfold Auto mener bileiere som kjøper seg biler i luksussegmentet, også er opptatt av hvilke bokstaver som pryder bilskiltet.

Foto: Privat

Westnes som er salgssjef for bruktbilavdelingen ved Vestfold Auto i Tønsberg mener rundt fire prosent av bileiere i Tønsberg ønsker å kjøre med skilter fra Bærum.

– Jo nærmere Oslo man kommer, jo mer populært blir det. I Lillestrøm er skilt med BS eller BT mer populært enn i Tønsberg.

Handler om å vise seg frem

Salgssjefen mener det handler om å vise seg frem, men også å forkle hvem man er.

– Det blir det samme som å kjøpe seg en dyr klokke eller en dyr genser med en spesiell logo, men det har mye med bilmodellen å gjøre, sier Westnes som mener bileiere som kjøper dyre biler ofte er mer opptatt av hvilke bokstaver som pryder skiltet.

– Noen ønsker for eksempel å ha ZZ-kombinasjonen, som er fra Lakselv, til en BMW Z-Roadster.

Jørgen Norheim

OPPTATT AV BILSKILT: For noen år tilbake fikk BS-biler en oppsving i Bergen, da flere ikke ønsket å kjøre med kombinasjonen SV på sine biler. Det har å gjøre med markedsverdien, mener Jørgen Norheim, som ikke kunne tenke seg å kjøre med noe annet enn LJ, eller «Norheim» dersom personlige skilt blir en realitet.

Foto: Privat

Status med «Tjøme-skilt»

Både Bærum– og Lakselvskilt er altså populære, men kjører du med tønsbergregistrerte biler, så fortvil ikke. Det ligger nemlig litt status i det og.

– Noen oslofolk kaller tønsbergskilt for tjømeregistrering. Det er mange rikinger som har hytte på Tjøme, og da er det kanskje bra å ha LJ-skilter på bilen, sier Westnes.

Det blir det samme som å kjøpe seg en dyr klokke eller en dyr genser med en spesiell logo

Geir Westnes i Vestfold Auto

Klaus Ottersen som er leder av kjøretøyenheten hos Statens vegvesen i Vestfold, kjenner seg igjen i erfaringene Westnes har gjort seg.

– Det er mange som er opptatt av det. Noen ringer oss og vil at vi skal gå inn i gamle arkiver, for å se om et kjennemerke er ledig for eksempel i forbindelse med en veteranbil.

Kan være lettere å selge

Ottersen mener de fleste fra Vestfold er fornøyd med skiltkombinasjonene, men han kjenner godt til både «Tjøme-skilt» og bærumsbilene.

Klaus Ottersen

RIKTIGE BOKSTAVER: Klaus Ottersen som er leder av kjøretøyenheten hos Statens vegvesen i Vestfold, sier at noen bileiere synes bokstavene på bilskiltet er viktig.

Foto: Statens Vegvesen

– Det er vanskelig å svare på hvorfor folk har fått seg for seg at visse skilter er bedre enn andre, men noen er veldig opptatt av det.

Flere bilforhandlere NRK har snakket med, mener også at enkelte biler kan være lettere å selge når de har enkelte skiltkombinasjoner.