– Ser ut som en berlinmur

– Norske politikere må unngå at noe slikt skjer en gang til, sier riksantikvaren om kjøpesenter i Telemark.

Brotorvet i Bamble

Brotorvet kjøpesenter på Stathelle i Bamble, sett fra sjøsiden.

Foto: Kristin Bakken, Riksantikvaren

Riksantikvar Jørn Holme karakteriserer nye Brotorvet kjøpsenter i Bamble i Telemark som en berlinmur.

Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

– Jeg synes amfibyen fra 1800-tallet på Stathelle er veldig skjemmet og ødelagt av en så monumental utbygging, sier Holme.

Stathelle står på Riksantikvarens liste over historiske byområder som har nasjonal interesse.

– Fra sjøsiden ser man jo dette kjøpesenteret nærmest som en gigantisk berlinmur, som bygger inne hele den historiske byen. Det er ganskje sterkt å se, sier Holme.

– Må unngå at dette skjer igjen

Holme mener norske politikere må lære av det han kaller et feilgrep, slik at tilsvarende byggeprosjekt ikke blir gjennomført.

– Vi må lære av det. Det er sånn sett synd å peke på Stathelle, men norske politikere må unngå at noe slikt skjer en gang til, sier riksantikvaren.

Ordfører i Bamble, Jon Pieter Flølo synes riksantikvaren må få mene som han vil.

– Dette har vært gjennom kommunale prosesser. Jeg synes egentlig det er pent. Når du skal bygge så mange kvadratmeter og romme så mange butikker, så blir det stort, sier Flølo.

Linda Holien er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bamble. Hun sier at politikerne har ulikt syn på bygget.

– Jeg var skeptisk til størrelsen. I ettertid er det ikke overraskende at det ser ut som det gjør fra sjøsiden. Jeg må være ærlig å si at når du ser dette fra sjøsiden er det ikke noe vakkert bygg. Jeg skulle ønske det var flere politikere som litt oftere tenkte langtidsplanlegging i forhold til estetikk i kommunen, ikke bare her og nå, sier Holien.

– En grei kontrast

Senterleder ved Brotorvet, Kjetil Østlie reagerer på beskrivelsen av Brotorvet.

– Vi har bestrebet oss på å lage et kjøpesenter som ser bra ut fra utsiden. Vi har brukt forskjellige fasadeelementer med glass og teglstein, for å bryte ned den store bygningsmassen. Vi synes vi har lykkes med det, og synes at det tross sin store størrelse har glidd ganske bra inn i miljøet i Stathelle, sier Østlie.

Han innrømmer at det store bygget blir en kontrast til den gamle trehusbebyggelsen som synes fra sjøsiden.

– Jeg synes det blir en grei kontrast. Jeg er ikke enig i at det er som en berlinmur. Vi har lagt masse penger og energi ned i at dette blir et senter som forhåpentligvis oppfattes som pent fra utsiden, sier senterlederen.