Hopp til innhold

– Politimannen er sint i fengselet

Politimannen som er siktet for forsettlig drap i Bamblesaken er sint, og opplever saken mot ham som urettferdig. Fra fredag av slipper han trolig å sitte i isolasjon.

Sem fengsel

Den siktede politimannen har sittet varetektsfengslet i Sem fengsel i full isolasjon i to uker.

Foto: Rune Jensen / NRK

Førstkommende fredag har den siktede politimannen sittet varetektsfengslet i full isolasjon i to uker. Politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt sier de har vurdert nødvendigheten av å opprettholde isolasjonen.

– Vi kommer ikke til å be om forlengelse av isolasjonen, men vi kommer til å opprettholde brev- og besøkskontroll og medieforbud for den siktede, sier Dalhaug.

– Hvorfor det?

Arne Lie

Den siktedes politimannens forsvarer, Arne Lie, sier klienten hans er sint i fengselet.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Vi mener det er nødvendig å opprettholde brev- og besøkskontroll og medieforbud av hensyn til faren for bevisforspillelse. Når det gjelder isolasjon har vi vurdert at det ikke er nødvendig. Det betyr at han da får muligheten til å snakke med medfanger dersom han ønsker det, sier hun.

– Føler sinne

Politimannens advokat, Arne Lie, sier at dette er en fordel for klienten hans, som har opplevd to uker i isolasjon som svært belastende.

– Han har det vanskelig, og det har han hatt hele tiden. Det har vært spesielt belastende for ham å sitte isolert. Det som blir avgjørende for ham nå er om han får lov til å få besøk av familien sin, sier Lie og fortsetter:

– Slik det er nå så føler han sinne. Han synes det er vanskelig å forholde seg til at han skal være sperret inne, og spesielt er det vanskelig fordi han er mistenkt for drap. Han kan ikke forholde seg til det, og blir sint der han sitter, sier Lie.

– Men forstår han hvorfor han er siktet?

– Han forstår at han gjorde en stor feil da han ikke handlet slik som han burde gjort, og han angrer selvfølgelig veldig på dette. Men han skjønner ikke at han kan være siktet for drap, sier Lie.

–Skjellig grunn til mistanke

Det var 3. august at Linn Madelen Bråthen ble funnet død ved Sandøya utenfor Brevik. Torsdag for to uker siden ble politimannen fra Telemark siktet for forsettlig drap på 33-åringen.

Politiet mener de har skjellig grunn til å mistenke at mannen, som er en venn av Bråthen og hennes familie, kan ha dyttet eller kastet kvinnen utfor Breviksbrua.

Lise Dalhaug

Politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt sier at etterforskningen er svært omfattende.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Den siktede politimannen, som nå er suspendert fra stillingen som tjenestemann i Telemark politidistrikt, ble først siktet for falsk forklaring i forbindelse med dødsfallet.

Han innrømmet etter en stund å ha forklart seg uriktig, og endret forklaringen til at han var til stede og så at kvinnen tok sitt eget liv uten at han klarte å stanse henne. I politiavhør forklarte mannen at han fikk sjokk, og at det var grunnen til at han ikke tilkalte hjelp eller gjorde andre undersøkelser.

Store mengder elektroniske spor

Lise Dalhaug forteller at politiet fortsetter det omfattende arbeidet med de elektroniske sporene i saken.

– Vi holder på å sikre og analysere de beslagene vi har, og vi får bistand fra KRIPOS. Jeg vil ikke si noe om hva vi har funnet før vi har hele bildet av saken, sier Dalhaug.

– Er det snakk om store mengder elektroniske spor?

– Det er en rekke datamaskiner og mobiltelefoner som skal gjennomgås, så det er mye arbeid.

– Er det noe spesielt dere leter etter?

– Det kan jeg ikke si noe om nå, sier hun.

Vil ikke si noe om motiv

Politiet tror at den siktede politimannen er ansvarlig for Linn Madelen Bråthens død natt til 3. august. Politiadvokaten vil fortsatt ikke si noe om hva de tror politimannens motiv er.

– Det er for tidlig for meg å si noe til pressen om det. Dette er ting vi holder på å etterforske, sier Dalhaug.

– Har dere nå hentet inn alt av bevis?

– Nei. Vi har innhentet en rekke bevis, men holder fortsatt på å hente inn bevis som kan ha betydning i saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Linn Madelen Bråthen og politimannen

Dette bildet bekrefter at politimannens første forklaring på hva som skjedde natt til 3. august var uriktig.

Foto: Overvåkingsbilde/politiet

Holder fortsatt på med avhør

Den endelige obduksjonsrapporten i saken er trolig klar om to til fire uker.

– Den vil ikke bli offentlig, sier Dalhaug.

Et titalls vitner har forklart at de har hørt kvinneskrik og rop om hjelp fra Breviksbrua natt til 3. august. Politiet har derfor bedt de som eventuelt kan ha ropt eller kranglet på brua om å melde seg.

– Vi holder fremdeles på med avhør. Flere vitner har meldt seg. Ingen har meldt at de har kranglet på brua eller ropt om hjelp den aktuelle natten, sier hun.

Den siktede politimannen stiller seg uforstående til at Linn Madelen Bråthen skal ha ropt om hjelp, og mener det må ha vært en annen person vitnene har hørt.

– Ferdig i løpet av 14 dager

Knut Wold.

Etterforskningsleder Knut Wold i Spesialenheten sier at de håper å være ferdige med etterforskningen om 14 dager.

Foto: Stine Bakkebø Hansen / NRK

I forrige uke ble det klart at Spesialenheten for politisaker vil granske Telemark politidistrikt for håndteringen av den innledende fasen i denne i saken.

Onsdag formiddag sier etterforskningsleder Knut Wold i Spesialenheten for Øst-Norge at saken er prioritert, og at etterforskningen pågår for fullt.

– Vi håper å få fullført etterforskningen i løpet av 14 dager, sier han.

Spesialenheten besluttet å etterforske Telemark politidistrikt for å undersøke om etterforskningen av det mistenkelige dødsfallet i Bamble samlet sett utgjør grov uforstand i tjenesten.

Politimester Rita Kilvær i Telemark politidistrikt har tidligere sagt til NRK at hun ønsker etterforskningen velkommen, og at hun forstår hvorfor Spesialenheten ønsker å se nærmere på saken.