– Skulle bare mangle at vi ikke takket dem

Politimesteren i Vestfold syns det er på tide at de frivillige organisasjonene får en stor takk. – Vi er helt avhengige av dem, sier han.

Røde Kors orienterer seg på kart

Røde Kors er blant organisasjonene som stiller med mannskap under en lete- eller redningsaksjon. (arkivbilde)

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Flere titalls frivillige stiller opp når personer blir meldt savnet eller har gått seg bort i fjellet.

Det kan være mannskaper fra Røde Kors, Norske Redningshunder, Norsk Folkehjelp eller andre organisasjoner der folk jobber gratis, på sin egen fritid, for å hjelpe politiet under alvorlige hendelser.

– Når det gjelder massesøk etter personer i terreng, altså i utmark eller i større byområder, så er vi helt avhengige av frivillige mannskaper for å få til effektive søk, sier politimesteren i Vestfold, Rune Bård Hansen, og fortsetter:

– Vi har ikke sjans til å stille dusinvis eller hundrevis av politifolk til slikt. Det ville være helt utenkelig.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rune Bård Hansen

– Vi er helt avhengig av de frivillige for å få til et godt og troverdig ettersøk etter savnede personer, sier politimesteren i Vestfold.

Foto: Politiet

Eldre, barn og unge

Politiet setter i gang og leder en god del leteaksjoner i løpet av et år. Det kan være etter demente som har forlatt pleie- og sykehjemmet, fortvilet ungdom som forsvinner, eller barn som blir borte.

– De fleste kommer til rette i god behold, og det skyldes ikke minst det glimrende arbeidet de frivillige gjør, sier Hansen.

Han mener de frivillige ofte faller litt under radaren, og at de kanskje går hjem etter en leteaksjon uten å ha fått høre av politiet at de har gjort en god jobb.

Dette ønsker politimesteren nå å gjøre noe med.

Mandag kveld skal han derfor møte representanter fra frivillige organisasjoner tilsluttet FORF (Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum). Hansen skal holde en tale, overrekke blomster og gi en gave som et symbol på politiets og samfunnets takknemlighet for innsatsen de frivillige gjør.

– Det skulle bare mangle at politiet ikke takker de som hjelper oss med å gjøre en viktig jobb, sier han til NRK.no.

Les også:

– En skikkelig innsats for dem i krise

Han syns det er flott at så mange jobber gratis for å hjelpe til med lete- eller redningsaksjoner, og kan fortelle at politiet har et godt samarbeid med de ulike organisasjonene.

– Det er aldeles glimrende at det finnes så mange folk som syns det er givende og nyttig å bruke noe av fritiden sin på å gjøre en skikkelig innsats for dem som virkelig har kommet ut i krise, og er et eller annet sted uten mulighet til å få omsorg.

– Jeg håper vi aldri kommer dit at vi ikke klarer å stille mannskap på den måten. Men det er ingen selvfølge, og da er det greit å si at vi setter pris på dem.

– Hva tenker du om at dere er avhengige av at folk stiller opp på fritiden sin, og hjelper til gratis? Burde det heller vært organisert på en annen måte?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Det finnes sikkert gode forslag der ute, men det har ikke jeg nok kunnskap om, så det er vanskelig for meg å si, svarer Hansen og fortsetter:

– Uansett tror jeg det har en stor verdi i seg selv i et samfunn at folk faktisk stiller opp frivillig og gratis. Så er det om å gjøre og sørge for at de får en brukbar ivaretakelse og at man anerkjenner arbeidet de gjør – at de får en skikkelig takk.

– Flere aksjoner med raske funn

Lederen for FORF i Vestfold, Even Sparre Knutsen, er svært takknemlig for at arbeidet deres blir satt pris på. Han ser frem til møtet med politimesteren i kveld.

– Vi har mye å gjøre for politiet. I år har det også vært flere aksjoner med søk og redning utenfor vei hvor vi har hatt raske funn. Det trigger oss i forhold til den jobben vi gjør, og det er veldig hyggelig at politimesteren ønsker å takke oss, sier han til NRK.no.