– Oversvømmelser er uunngåelig

Det er umulig å forhindre oversvømmelser når de store nedbørmengdene kommer torsdag. Det sier Øst-Telemarkens Brukseierforening. De arbeider nå for å begrense skadene så mye som mulig.

Fuktig butikkstrøk på Notodden

Det er umulig å unngå oversvømmelser, nå handler det om å redusere skadeomfanget sier Øst-Telemarkens Brukseierforening. Her ligger et butikkstrøk på Notodden under vann, etter mye nedbør.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det blir vanskelig å håndtere nedbørmengdene på en måte som gjør at man unngår skader, sier Nicolai Østhus som er direktør for Øst-Telemarkens Brukseierforening.

Han sier de forventer maksimale flomverdier i løpet av torsdag og fredag.

Norges vassdrags- og energidirektorat melder onsdag ettermiddag om flomvannføring på rødt nivå for Bø, Kviteseid, Nome, Porsgrunn, Sauherad, Seljord, Siljan og Skien. Det er det høyeste nivået. I resten av fylket er nivået oransje, mens Tinn og Vinje ligger på gult nivå.

Flommen er ventet å nå toppen torsdag, og det er ventet mest nedbør natt til torsdag og første del av dagen.

– Til nå har vi hatt fokus på områdene rundt Tinnsjøen og Notodden, men nå vil vi flytte fokusområdet til Norsjø, sier Østhus.

Må velge mellom to onder

Østhus sier de nå arbeider for å samordne magasindisposisjonene i de fire greinene som utgjør Skiensvassdraget. Underveis har de hatt løpende dialog med Norges vassdrags- og energidirektorat.

Han forteller at arbeider nå handler om å disponere vannet som kommer, slik at skadene blir minst mulig.

– Vi har en viss mulighet til å velge hvor vi vil plassere flomvannet. Slik kan vi plassere vannet på områder der det vil gjøre minst skade, sier Østhus.

– Det store spørsmålet er hvor mye nedbør som kommer det neste døgnet, sier han.

Husstander i Tinn ble evakuert

Kjører ut vann

Også i Vinje-Tokke-vassdraget arbeides det for å redusere vannføringen.

– Nå har vi hatt et døgn med lite nedbør og minkende tilsig inn i vassdragene og vannmagasinene. Da har vi benyttet anledning til å kjøre ut det vi klarer av vann i Tokke-vassdraget, for å gjøre plass til det nye vannet som kommer, sier regiondirektør i Statkraft region øst, Rolf Normann.

Naturen som rår

I Hjartdal og Seljord har Skagerak Energi anlegg. Også her er de spente på hvor mye regn det neste døgnet vil bringe.

– Vannmagasinene er helt fulle av vann. Nå er det naturen som rår, sier kommunikasjonssjef i Skagerak Energi Thor Bjørn Omnes.

– Vassdragene oppfører seg nå som om det ikke finnes en eneste demning, sier Omnes.

Bor du her bør du sikre eiendelene dine nå

Fare for flere stengte veier

Flere veger i Telemark er fortsatt stengt på grunn av de store nedbørsmengdene. Det er stor fare for at ytterligere veger må stenges på kort varsel på grunn av ekstremværet, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.

De ber folk som ikke må være på vegen om å holde seg hjemme. Spesielt utsatt er E134 ved Tuven og kryssområdet på Mæl ved Tinnsjøvegen.