– Oljevernet virker ikke

Fisker mener at opprydninga etter oljekatastrofer er for dårlig.

Ulf Høyer-Jonassen

Ulf Høyer-Jonassen er bekymret for livet i sjøen etter flere store utslipp av olje i Oslofjorden.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Mens myndighetspersoner og fagspesialister satt på et miljøseminar i Langesund og nærmest friskmeldte dyrelivet og strandsonen etter Full City-havariet, sto Ulf Høyer-Jonassen fra Viksfjord i Larvik og kikket bekymret ut over den samme sjøen.

– Mye av oljen synker til bunns, den legger seg blant tang og steiner og jeg er sikker på at den påvirker livet i sjøen selv om vi ikke ser den lenger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjøfugl tilgriset av olje fra Full City

Sjøfugl tilgriset av olje fra Full City.

Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX

– Fuglene lider i ukesvis

Høyer-Jonassen har lang fartstid som fisker. Han er ofte ute på fjorden, og han synes det er trist å oppleve sjøfugler som er tilgriset av olje. I vinter tok han med seg geværet ut på fjorden for å avlive skadet fugl .

– Etter Godafoss-havariet var det masse sjøfugl som ble tilsølt. Det ble sagt av fagfolk at fuglene bare lever i noen timer etter at de har fått olje på seg. Det er noe forbanna tull. De lever og lider i ukesvis!

Stoppet av naturforvaltere

Direktoratet for naturforvaltning satte ned foten for at privatpersoner drev med avliving, for det ville visstnok ødelegge dokumentasjonen som skulle brukes til miljøundersøkelser. Høyer-Jonassen fikk et tips om at han ville bli politianmeldt om han fortsatte avlivingen.

Fikk ja til avliving

Holdningene til avliving har endret seg, mener Høyer-Jonassen som har opplevd tre oljeutslipp i sjøen i sitt nærområde.

– På 80-tallet slapp et skip ut olje som drev i land her. Da gikk det raskt ut melding til den lokale jeger- og fiskerforeningen om å sørge for avliving av oljetilsølt sjøfugl. Utgifter til ammunisjon, bensin og slikt ble dekket av myndighetene. Nå får vi ikke lov.

Stoler ikke på myndighetene

Høyer-Jonassen understreker at han ikke er noen fagmann, men han stoler ikke på at myndighetene rydder ordentlig opp.

– Overhodet ikke. Lensene som brukes er bare effektive i helt stille vær når det ikke er is, og penger som er satt av til oljevern står fortsatt ubrukt.

– Hva bør gjøres, mener du?

– Først og fremst hindre at det skjer utslipp. Og da trengs det strengere tiltak enn i dag.