Hopp til innhold

– Problematisk med nikab

Rektor ved Høgskolen i Telemark, Kristian Bogen, mener det blir problematisk dersom elever skal gå med heldekkende plagg som for eksempel nikab.

Kristian Bogen

Rektor ved Høgskolen i Telemark, Kristian Bogen, ønsker seg et regelverk for bruk av religiøse hodeplagg.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Skolen mener at bruk av nikab ikke legger til rette for forholdene som skal gjelde i undervisning og for god faglig dialog, sier rektor ved Høgskolen i Telemark, Kristian Bogen til NRK.no.

Lærerstudenten ved Høgskolen i Telemark, avdeling Notodden, fikk beskjed om å ta av seg nikaben som dekker ansiktet – eller slutte ved høyskolen.

Høgskolen har vedtatt å forby bruken av det omstridte plagget. Begrunnelsen er at studentene må vise ansikt for å kommunisere med andre. Det var avisa Varden som først omtalte saken.

– Jeg tror veldig mange forstår at kommunikasjon mellom mennesker i vår kultur er bygget på mer enn ord. Det har med mimikk, ansiktsuttrykk og blikk å gjøre. Ved bruk av nikab er det kun øynene som synes. I en læringssituasjon hvor kommunikasjon mellom studenter og studenter og lærere er viktig, blir det problematisk, sier Bogen.

– Svekkes ved å bruke nikab

– Blir man en dårligere lærer ved å bruke nikab?

– Det er det vanskelig å gi et svar på. Jeg tror grunnlaget for å bli lærer da svekkes, ved at man ikke har en god og åpen dialog, eller er bygget på de premissene som gjelder ved kommunikasjon i samfunnet for øvrig.

Er ikke bruk av nikab en del av et flerkulturelt samfunn, som også høgskolen og andre skoler må ta innover seg?

– I fremtiden kan det godt hende at dette vil bli så vanlig at det vil bli fullt ut akseptert, men slik vi tolker samfunnet i dag, så er det ikke det, sier Bogen.

Finnes ikke regler

Rektoren sier de ikke kommer til å legge seg opp i hva elevene har på seg på områdene utenfor skolen, eller til og fra skolen.

– Det kommer vi ikke til å legge oss opp i. Vi har ansvaret for de situasjonene som skal legges til grunn for vurdering av faglig dyktighet for å bli lærer. Vil elevene bruke nikab eller andre hodeplagg i andre situasjoner, så aksepterer vi det fullt ut, sier han.

Det finnes per i dag ikke noe felles regelverk for bruk av hodeplagg i statlige institusjoner. Dette overlates i stor grad til enkeltlærere og enkeltsituasjoner.

– Jeg kunne ønske meg et regelverk som kunne gjøre det lettere å forholde seg til denne type situasjoner vi nå har kommet i.