– Nå er jordbæra aller best

Få ting smaker sol og sommer som norske jordbær. Nå er de røde fristelsene på sitt aller søteste – og prisene på sitt laveste, skal vi tro Telemarks største jordbærbonde.

Petter Borgestad

JORDBÆRBONDE: Petter Borgestad blir aldri lei av jordbær.

Foto: Robert Hansen / NRK

På Borgestad gård plukkes det opptil 4,8 tonn jordbær hver dag. 50 jordbærplukkere fyller mellom 600 og 800 kasser på seks kilo i det som er Telemarks største jordbæråker.

For Petter Borgestad skal halvparten av inntektsgrunnlaget tjenes inn i løpet av en sesong på to måneder. Da kan det være lurt å tenke nytt.

Jordbærtunnel

I år har jordbærbonden satt opp lange telt over deler av åkeren. Med hjelp av disse håper han å forlenge sesongen med to uker. Tunnelene har han kjøpt brukt av en annen produsent.

– Det første jordbæret var modent 31. mai. Det var ny rekord for min del, så jeg er veldig fornøyd så langt.

Nå vi midt i toppsesongen for norske jordbær. Jordbærbonden mener det er nå det lønner seg å handle bær.

– Jeg tror faktisk prisene er på det laveste nå, sier Petter Borgestad.

Jordbær

En slik kurv inneholder cirka en halv kilo bær. I høysesongen plukkes det 600-800 kurver hver dag.

Foto: Robert Hansen / NRK

Store forskjeller

Mens noen kjører tilbud på 29,90 ligger andre mellom 35 og 40 kroner kurven. Hvorfor prisene endrer seg så mye gjennom sesongen forklarer han med god gammeldags tilbud og etterspørsel.

– Prisene er høye til å begynne med. Så kommer det plutselig mye bær, og da må vi gå ned i pris for at det skal bli litt volum, sier han.

To måneder

Så hvor lang er egentlig jordbærsesongen?

– I Telemark startet sesongen nå i første halvdel av juni, og så håper vi å kunne holde på med «Florence», som er en sein sort, fram til første uka i august. Så vi snakker et par måneders tid, sier Borgestad.

Selv spiser bonden den søte delikatessen lettrørt med litt sukker.

– Frys bærene uten hams og rør dem med litt sukker før du spiser dem. Da blir de litt flytende, men smaken blir helt naturlig. Dropp sylte- eller frysepulver, eller reduser i det minste til halv mengde.

– Blir du aldri lei av jordbær?

– Nei, aldri. Det er jo så godt!

Sol, sommer og jordbær!

Derfor bør du spise mer jordbær