– Nå er det opp til Re

HORTEN/RE (NRK): Resultatene av innbyggerundersøkelsene i Horten og Re var klare på to ting: Horten vil ha Re, men Re vil ikke ha Horten.

Revetal i Re

VALGETS KVAL: Hvilken vei går Re? Flertallet i kommunen ønsker seg til Tønsberg, mens Horten vil ha Re med i en sammenslåing. Veivalget tas 21. september i Re og 19. september i Horten. (Arkivfoto)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Det er usikkert hva Re kommer til å velge, det er godt mulig de velger Tønsberg. Vi er positive til en sammenslåing, men vi er også helt sikre på at vi er i en så positiv utvikling, at vi ikke er avhengig av det, sier ordfører i Horten Are Karlsen.

Mandag ble nemlig resultatene fra innbyggerundersøkelsen i både Horten og Re offentliggjort. Kort fortalt vil Horten ha Re, mens Re aller helst vil til Tønsberg.

Are, Karlsen, ordfører Horten kommune

RE? JA TAKK: Are Karlsen er fornøyd med at innbyggerne i Horten ønsker sammenslåing med Re.

Foto: © Werner Anderson

62 prosent av de spurte i Horten svarte ja på spørsmålet om Horten bør slå seg sammen med Re. I Re svarte imidlertid bare 22 prosent Horten da de ble spurt om hvilken kommune de ønsker sammenslåing med.

– Det er jo en veldig hyggelig prosent å få, sier ordfører Thorvald Hillestad i Re om resultatet fra Horten. Han har selv hatt Horten som favoritt, men vil ikke røpe hvor han står nå.

Tønsberg et hestehode foran

Det ble et klart flertall, 41 prosent, for Tønsberg. Holmestrand/Hof/Sande-alternativet fikk 24 prosent.

På spørsmål om hvilken kommune Re ikke skal slå seg sammen med, svarte 39 prosent Holmestrand/Hof/Sande, 36 prosent Tønsberg og 32 prosent Horten, mens 14 prosent svarte at alle alternativene er greit.

– Vi i Horten har fått et klart mandat om å forhandle med Re, men nå er det opp til Re å bestemme hvor de ønsker å gå, sier Are Karlsen.

Re er splitta

Dersom vi bryter resultatet i Re ned i valgkretser, er det tydelig at kommunen er splitta i veivalget.

Thorvald Hillestad

ØNSKET: Re og ordfører Thorvald Hillestad er ønsket av flere nabokommuner. Selv ønsker flertallet av innbyggerne her seg til Tønsberg.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

På Revetal og i Ramnes vil 55 og 56 prosent til Tønsberg. I Våle og Fon ønsker bare 21 og 25 prosent seg dit. Der vil imidlertid 40 og 44 prosent til Holmestrand/Hof/Sande.

I Undrumsdal vil hele 53 prosent til Horten. Ikke overraskende, mener Hillestad.

– Man trives i nærheten av sin gode nabo, ser det ut til. Det var i grunn venta, sier han.

– Hvor mye er en slik undersøkelse da verdt, når de forskjellige delene av kommune så til de grader drar i hver sin retning?

– Vi må legge sammen og se på totalen. Det er spennende å se tallene fra de enkelt kretsene, men det er totalen som må vektlegges når vi skal konkludere, svarer Hillestad.

21. september bestemmer kommunestyret i Re seg for veivalget. Det samme skjer i Horten 19. september.