Hopp til innhold

– Oppkjøpet kan bli stoppet av Medietilsynet

Medieforsker Helge Østbye ser flere problemer ved at A-pressen nå kjøper opp Edda Media. – Uheldig for mediemangfoldet, sier han.

Helge Østbye

Helge Østbye, medieforsker ved Universitet i Bergen, er spent på hva som skjer etter at A-pressen nå kjøper opp Edda Media.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

A-pressen kjøper Edda Media for nærmere 1,7 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv i dag. I morgentimene ble nyheten bekreftet.

Se hvilke aviser i Norge som nå blir kjøpt opp nederst i saken.

Helge Østbye, medieforsker ved Universitet i Bergen, sier det nå blir slutt på konkurransen mellom A-pressen og Edda Media flere steder i Norge.

– For lokalavisene gjør ikke dette så mye, men to steder, i Skien og i Fredrikstad, vil dette oppkjøpet endre mye, sier Østbye.

Kan ikke eie mer enn 60 prosent

Grunnen til dette er at det i dag er to aviser med to forskjellige eiere i Skien og Fredrikstad. A-pressen eier allerede TA, men tar nå også over Varden i Skien. A-pressen eier allerede Demokraten, mens Fredrikstads Blad eies av Edda Media i Fredrikstad.

– Her kommer det til å bli endringer. Å ha to aviser i samme by er en ustabil situasjon. Flere steder i Norge har to konkurrerende aviser blitt slått sammen, eller den minste avisa har blitt utkonkurrert, sier Helge Østbye.

– Med en eier kan man tjene mye ved å slå sammen de to sammen, men det vil være veldig uheldig for mediemangfoldet i Norge.

– Kan noen stoppe et oppkjøp?

– Ja, det kan medietilsynet gjøre. Kanskje også Konkurransetilsynet.

Medietilsynet skal sørge for at det ikke blir en altfor stor eierkonsentrasjon på Mediemarkedene i Norge, og det gjelder både på riksnivå og på lokalnivå.

– På riksnivå blir det ikke noe problem, fordi selv det sammenslåtte selskapet blir mindre enn Schibsted er i dag. Men på lokalnivå har man definert noen medieregioner, og innen en medieregion skal ingen eier kontrollere 60 prosent av for eksempel avisopplaget. Dette vil nå skje i Vestviken medieregion, Buskerud, Vestfold og Telemark.

Konkurransetilsynet sier til NRK at de ikke vil uttale seg foreløpig. De har ikke fått meldingen om kjøpet ennå, og venter dermed med å si noe til de har lest gjennom denne.

Varden, Telen og Kragerø Blad Vestmar

Varden, Telen og Kragerø Blad Vestmar er tre av 36 aviser som nå blir kjøpt opp av A-pressen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Har vært en fattig eier

Det er både fordeler og ulemper ved sammenslåingen, mener medieforskeren.

– Edda Media har vært en problematisk eier, først og fremst fordi det har vært en fattig eier som har måttet tappe avisene maksimalt for å overleve fra dag til dag. Men det at den kommer til å bryte intensjonene i medieeierskapsloven er selvfølgelig et stort problem.

I Telemark er oppkjøpet altså helt spesielt, og kan få ekstra store konsekvenser. TA eies allerede av A-pressen.

– Det er veldig gunstig for et sted å ha to konkurrerende aviser, som konkurrerer både om leserne, de gode sakene og annonsene. Men det er vanskelig å ha to så store aviser i samme by med samme eier.

– Det du sier er at de to Telemarksavisene ikke kan bestå med samme eier?

– Nei, det vil være så store profittfordeler ved å slå de sammen, at jeg ikke kan tenke meg at en eier vil satse på det.