– Mange psykopater i lederstillinger

Flere enn før ber om psykologhjelp for å takle en manipulerende leder. Det erfarer psykolog Siv Johansen i Larvik. Hun får inn et nytt tilfelle nesten én gang i måneden.

Psykolog Siv Johansen

PSYKOPATI: Psykolog Siv Johansen i Larvik erfarer at flere enn før søker hjelp fordi de har en manipulerende leder med psykopatiske og narsissistiske trekk.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Det begynner med at du stiller spørsmål ved din egen adferd, om det er du som gjør noe gærent. Det forteller «Per» som ønsker å være anonym. Han ventet i nesten to år før han innså at han måtte søke hjelp.

Han sier det er vanskelig å sette fingeren på hva lederen egentlig gjorde, men det dreide seg om små drypp over tid og at han ble kritisert foran kolleger. Etterpå avfeide lederen det som en bagatell.

«Per» skjønte ikke omfanget av det før han fikk fysiske plager, som svimmelhet, hodepine, skjelving i kroppen og dårlig nattesøvn. Etter hvert gikk det så langt at han fikk små panikkanfall.

–Det er ofte da du tar kontakt med legen, forteller «Per».

Ekstremt selvopptatte

– Sjefer som behandler andre dårlig, er ekstremt selvopptatte. De tar æren for andres arbeid og ønsker anerkjennelse. De er skruppelløse og mine klienter opplever at lederne ikke utviser empati. Disse lederne vil fremstå som en vinner på bekostning av andre mennesker, sier psykolog Siv Johansen i Larvik.

Hun har merket en økning i antall ofre som søker hjelp etter å ha blitt utsatt for en manipulerende leder. Cirka én gang i måneden får hun en ny sak på bordet.

– Jeg tror det skyldes at det har vært mye om dårlige ledere i mediene. Da blir det veldig synlig. Dermed tør flere å søke hjelp, sier Johansen, som skulle ønske ofrene hadde kontaktet lege eller psykolog tidligere.

– De er ofte veldig nedbrutte når de kommer til meg.

Hun påpeker at ledere med manipulerende trekk er flinke til å se sårbare mennesker som de kan utnytte.

Les også: – Halve sykefraværet har sosiale årsaker

Hva man bør gjøre

Psykolog Siv Johansen mener at man selv må være tidlig på banen hvis man er utsatt for en manipulerende leder.

– Snakk med andre, søk støtte, skap dine egne allianser og søk hjelp tidlig. Ta kontakt med tillitsvalgt og verneombud før det får utvikle seg. I tillegg er det en god investering å bygge opp en god selvfølelse. Har man god selvfølelse, er man ikke et så lett offer for en manipulerende leder, sier Johansen.

Hun mener det viktigste rådet er at du bør bytte jobb før det går for langt.

– Når man merker at det er noe som skurrer, skal man ta tak i det i stedet for å overse det. De fleste venter for lenge, for de tror at andre vil deres eget beste, men slik er det ikke alltid, mener Johansen.

Ute av det

«Per» er et eksempel på at man kan komme seg videre etter flere år med vonde opplevelser på grunn av en dårlig leder med manipulerende trekk. Han har gått til regelmessig behandling hos psykolog etter at han innså at han trengte hjelp.

– Men nå har jeg det veldig bra og trives godt. Man kan komme seg ut av det, men det tar tid. Det er bare å stå på, avslutter «Per».