Hopp til innhold

– Ensomhet er verre enn røyking og høyt blodtrykk

Ensomhet er så vondt for noen at de dør av det. – Høytidene er veldig vanskelig for mange, sier spesielt i allmennmedisin Gisle Roksund.

Janni Notland (t.v) og Ragnhild Nielsen.

Janni Notland (t.v) og Ragnhild Nielsen er på Hovengasenteret i Porsgrunn nesten hver dag. De snakker åpent om ensomhet, og vet om mange som er ensomme.

Foto: Anne Lognvik / NRK

På Hovengasenteret i Porsgrunn samles ofte mange eldre. Gjerne hver dag. Mange av dem er ensomme, og har ingen andre å være sammen med.

Gisle Roksund

Mange dør av ensomhet, sier spesialist i allmennmedisin Gisle Roksund.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Jeg har TV, og rusler gjerne litt rundt i huset. Mange som bor i samme bokollektivet som meg er ensomme. Heldigvis har jeg døtrene mine, som besøker meg ofte.

Janni Notland og Ragnhild Nielsen er på sitt daglige besøk på senteret, der de drikker kaffe og snakker med andre.

– Her er vi på kafé og kan handle litt etterpå. Da går det fort noen timer på formiddagen, sier de to.

Les også:

– Viktig å være en del av flokken

Spesialist i allmennmedisin Gisle Roksund har vært hovedtillitsvalgt for allmennlegene i Norge i åtte år. Nå driver han en egen praksis sammen med fem andre leger på Borgehaven legesenter i Skien. Han sier at ensomhet er et stort problem.

– Vi vet at ensomhet fører til mange lidelser. Det å ha et godt nettverk rundt seg beskytter mot all verdens sykdom, til og med død. Det er bedre enn å trene og spise rundt, sier Roksund.

Han siterer gjerne professor i sosialmedisin Per Fugelli.

– Det å være en del av flokken er etter min erfaring en helt sentral del av livet. De som ikke lenger har en flokk å være en del av, og som opplever ensomheten, sliter med mer sykdom. Faktisk er det også en del som dør av det.

Se Gisle Roksund fortelle om ensomhet:

Lege Gisle Roksund snakker om ensomhet

Lege Gisle Roksund snakker om ensomhet

Mange enkemann dør rett etter kona

Et eksempel er det å bli enkemann, forteller Roksund.

– Vi ser flere tilfeller av at en enkemann dør bare noen måneder etter kona. De har en høy dødelighet, og ofte skyldes dette ensomhet.

Han forteller at påska, og høytider generelt, er den verste tida i året. Det er Janni Notland og Ragnhild Nielsen fra Porsgrunn enige i.

– Det er veldig mange dager hvor det ikke skjer noe.

– Butikkene er stengt, og familien reiser vekk på ferie. Dette er en særlig vondt tid for eldre, sier Gisle Roksund.

Han minner om at vi må ta vare på hverandre.

– Jeg har snakket med utallige folk som har sittet i stolen foran meg og forklart at de er ensomme. Mange velger å avslutte livet. Det er viktig å ta vare på hverandre mens man har muligheten.