Hopp til innhold

– Man har rett til å bo og bevege seg hvor man vil

VESTFOLD (NRK): Det er viktig at alle har like stor frihet etter endt soning, sier advokat Jon Anders Hasle.

Advokat Jon Anders Hasle

Advokat Jon Anders Hasle mener Baneheia-drapsmannen rettssikkerhet er like viktig som for alle andre.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Baneheia-drapsmann Jan Helge Andersen, som er bosatt i en Vestfold-by, er nå prøveløslatt, og de pårørende reagerer på at han ikke oppholder seg lenger unna Kristiansand.

De frykter nå å støte på Andersen på gata, men Tønsberg-advokat Jon Anders Hasle mener rettssikkerheten til Andersen er viktig.

– I et demokratisk samfunn har man rett til å bo hvor man vil og bevege seg hvor man vil, sier Hasle.

Hvis det er fare for gjentagelsesfare, så har man muligheter i form av forvaring til å regulere det sprøsmålet – men det gjelder nye overgrep – Ikke i forhold til om man oppfatter det som ubehagelig eller vanskelig å ha en overgriper som nabo, utdyper Hasle.

– Må forholde meg til at jeg bor i Norge

For ett år siden gikk Andersen over til hjemmesoning i en by i Vestfold og siden 22. desember har han vært fri. Ada Sofie Austegard, moren til den åtte år gamle jenta som Andersen drepte, sier det var tungt å høre.

Ada Sofie Austegard leder Stine Sofies Stiftelse

Ada Sofie Austegard er redd for støte på Andersen nå som han er prøveløslatt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg skulle ønske jeg aldri, noen gang, måtte risikere å møte på han. Det hadde vært en drøm, men vi bor i Norge og det må jeg forholde meg til, sier Austegard.

Hun sier at det aller viktigste er at de som har begått en ugjerning mot deg eller dine ikke skal kunne bosette seg der du bor.

Under soningen får de etterlatte vite om permisjoner og hvor den dømte skal oppholde seg, men slik informasjon blir det slutt på når straffen er sonet ferdig. Senest i romjula var Andersen på Sørlandssenteret med faren.

Se TV-innslag:

Vold- og drapsmenn som har sonet ferdig dommen sin må hindres i å bosette seg i nærheten av pårørende. Det mener Ada Sofie Austegard. Jan Helge Andersen, som ble dømt for barnedrapene i Baneheia i Kristiansand i år 2000, er nå prøveløslatt.

Kjennetegnet ved en rettsstat

Paul Leer-Salvesen er professor i etikk ved Universitet i Agder. Han har stor forståelse for at pårørende synes dette er vanskelig, men mener de ikke bør ha noen makt til å styre frie mennesker.

– Noe av kjennetegnet ved en rettsstat er at partene ikke er overlatt seg selv, men at vi som samfunnsfellesskap skal gå inn og ta ansvar i den situasjonen. Det ansvaret kan medføre at man av og til må si at du ikke kan bo på det bestemte stedet. Også har man restriksjoner, særlig i første faset etter løslatelsen, hvor gjerningspersonen kan oppholde seg.

Se lengre intervju med Leer-Salvesen:

Intervju om soning, permisjoner og frigivelse

Paul Leer-Salvesen er professor i etikk ved Universitet i Agder.