Hopp til innhold

Lokalforfattere blir skvisa ut

SKIEN (NRK): Lokalforfatter Jarle Sten Olsen syntes det er vanskelig for mindre kjente forfattere å få plass hos bokhandlere.

Bokhylle.

Forfatter Jarle Sten Olsen syntes det er vanskelig for mindre forfattere å få bøkene ut i bokhandlene.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Ja, dessverre er det slik nå. Det er bare å se på hvilken som helst bokhandel for å konstatere det. Det er de samme bøkene som går igjen overalt. Dette er bøker bokhandlerkjedene har bestemt at skal prioriteres og selges, og da blir det liten plass igjen til oss lokale forfattere, sier han.

Forfatter Jarle Sten Olsen

Forfatter Jarle Sten Olsen.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Olsen har selv bodd i Bø i åtte år. I november ga han ut thrilleren "Steady", hvor handlingen blant annet er lagt til lokale områder i Telemark som Bø og Gvarv.

Les også: 16 lesetips til den nye naturlitteraturen

Bestemmer for mye

Olsen tror de største forlagene kanskje bestemmer for mye i dagens bokmarked.

– Jeg tror grunnen kan være at de største forlagene kanskje har fått litt for stor makt. Det meste av innkjøp styres nok av bokhandlerkjedene og ikke på gulvet i den enkelte butikk, uttaler han.

Nå håper Olsen bokhandlere vil gjøre det enklere for de lokale forfatterne å nå ut i bokhyllene.

– Jeg tenker at den bokhandelen som tør å skille seg ut kan være den som kan stikke av med noe av publikums gunst. En del ville nok satt pris på en butikk der de vil finne bøker de kanskje ikke finner andre steder, sier han.

Gjør det de kan

Butikksjef ved Ark på Herkules i Skien, Linda Magnussen sier butikkene gjør så godt de kan. Nå mener hun lokale forfattere må bli flinkere til å skape oppmerksomhet rundt sine egne utgivelser.

Buttikksjef

Butikksjef ved Ark på Herkules, Linda Magnussen.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Vi i butikkene kan nok bli flinkere til å anbefale, men de lokale forfatterne kan nok også bli bedre på å promotere sine egne bøker også etter at de er gitt ut. De må nå ut til den lokale pressen, sier hun.

Vil være positivt

Olsen tror folk vil ha glede av at lokale bøker kommer tydeligere frem i butikkene i nærområder.

– Som en lokal forfatter syntes jeg selvfølgelig det. Jeg tror folk generelt syntes det er morsomt å lese bøker skrevet av lokale forfattere. Kanskje hvor også noe av handlingen lagt lokalt, avslutter Olsen.