– Lærerne ser hvem som blir radikalisert

Lina Bringsli, fylkestingspolitiker fra KrF, ønsker en konkret handlingsplan mot radikalisering i Vestfold.

IS-krigere i Raqqa i Syria

VIL STOPPE RADIKALISERING: IS-krigere blir rekruttert blant ungdom i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Uncredited / Ap

Bringsli og KrF mener det er viktig å fange opp ungdommene som er i ferd med å bli radikalisert på et tidlig tidspunkt. Derfor har hun nå sendt brev til Fylkestinget og fylkesordføreren med spørsmål om hva som gjøres i Vestfold for å følge opp regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme som kom i 2014.

Mer ressurser til lærerne

Bringsli mener fylket trenger en konkret tiltaksplan på videregående skole for å gjøre lærerne i stand til å fange opp elevene som er i ferd med å bli radikalisert.

– Lærerne er under sterkt arbeidspress og det er ikke for å legge mer ansvar på dem. Skolene trenger midler. Lærerne har en unik mulighet. De ser hvem som er i ferd med å bli radikalisert, men vet ikke hva de skal gjøre med det eller hvem de skal gå til, sier Bringsli.

Hun ønsker en plan med tiltak slik at lærere for eksempel kan tilby eleven å snakke med en psykolog eller rådgiver.

– Vi må kurse lærerne i hvordan de skal kunne avdekke hver enkelt elev. Slik er det ikke i dag.

Større problem

Bringsli mener ekstrem radikalisering av ungdom både til høyre og til venstre er et enda større problem for den unge generasjonen i dag.

– Det er et problem at mange blir preget av dette og det er et problem for samfunnet. Færre ungdommer og færre familier skal få livene sine ødelagt på grunn av ekstrem radikalisering, sier hun.