– Kultur har ingenting å si for innflyttere

Et rikt kulturliv gjør ikke kommunene mer attraktive for folk som ønsker å flytte på seg. Norske kommuner bruker mye penger på kulturformål, men trendforsker mener det er på tide å se på hva pengene egentlig fører med seg.

Kulturinnslag fra teaterfestivalen i Porsgrunn

Ifølge ny forskning har ikke kulturen noe å si for attaktiviteten til kommunen.

Foto: NRK

Hilde Apold fra Oslo er attraktiv. Kommunene slåss om å få unge familier med pågangsmot til å bosette seg nettopp hos dem.

– Her skal vi bygge helt om, rive alle vegger og få et nytt deilig kjøkken, sier en smilende Apold, mens hun bærer flytteeske etter flytteeske inn i det nyinnkjøpte huset i Skien.

Hilde Apold

Kultur hadde ingenting å si for Hilde Apold og familien da de valgte å flytte fra Oslo til Skien.

Foto: Økter/Hofgaard / NRK

De siste årene har norske kommuner brukt mer penger på kultur. Ofte er argumentet å gjøre seg mer attraktive. I helgenåpnet Kilden kulturhus i Kristiansand. Et bygg til 1,7 milliarder kroner. En av de best rangerte kommunene i landet på kultur, er Bø i Telemark.

Kultur er jo ikke pynten på kaken, men gjæren i gjærbaksten og en helt nødvendig ting å ha. Kultur er nok en vesentlig del av hvorfor folk ønsker å flytte hit til Bø, sier ordfører i Bø, Olav Kasland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grafikk brukte kulturmidler

Det er en stor økning i antall brukte kultur-kroner i Norge.

– Ingen sammenheng

Men forskere ved Telemarksforskning i Bø har gått dypere inn i koblingen mellom kultur og befolkningsvekst. Forskningen viser at kultur og befolkningsvekst ikke har noen sammenheng.

– Det er sagt og skrevet svært mye innenfor offentlig politikk, både sentralt og regionalt, om at det er en sterk sammenheng mellom kultur og attraktivitet – i vårt arbeid viser det seg at det ikke er enoen sammenheng, sier forsker ved Telemarksforskning, Lars Ueland Kobro til NRK.no.

Fra 2003 til 2008 doblet kommunene bruken av penger på kultur. Trendforsker og tidligere kommunepolitiker Ståle Økland, mener rapporten bør være en vekker for en del kommunestyrer.

– Denne rapporten viser først og fremst at om du bruker penger på kultur, så får du kultur. Men så mye annet får du ikke. Det har nok vært en skuffelse i flere kommuner, sier han.

– Mye oppstyr av resultatet

Ståle Økland

Jeg tror det vil bli mye oppstyr av dette resultatet, sier trendforsker Ståle Økland.

Foto: Økter/Hofgaard / NRK

Økland er overbevist om at resultatet av rapporten vil skape mye oppstyr i Kommune-Norge.

– Det er jeg sikker på at det kommer til å bli, for det er veldig mange kommuner som har brukt veldig mye penger, og nå begynner en del å stille spørsmål rundt pengebruken, sier han.

For den nyinnflyttede familien i Skien var kultur ikke noe som avgjorde valget av kommune.

– Nei, det var mindre viktig for oss, og heller en ting som holdt oss mer igjen i Oslo, sier Hilde Apold.