Hopp til innhold

– Jeg husker så lite

Ane måtte vente et år før hun fikk time hos psykolog for angst og depresjon. Fagfolk som jobber med ungdom sier ungdommer sliter med å få hjelp.

Ventet på psykolog

Ane tror det hadde vært lettere å konsentrere seg på skolen om hun hadde fått raskere time hos psykolog.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Ane var 17 år og slet med angst og depresjon. Fra hun fikk henvisning av legen til hun fikk time hos psykolog gikk det et år. Hun husker lite fra ventetiden.

– I den perioden gjorde jeg vel dette: sto opp like før bussen gikk, fikk ikke mye ut av skolen, kom hjem, spiste og sov, forteller Ane (25) som ikke ønsker å stå fram med fult navn.

Venter ukevis

Mange ungdommer sliter med angst og depresjon. Noen av ungdommene følger vi i serien " Jeg mot meg " som vises på NRK1. De får gruppeterapi. Men helsesøster på Greveskogen videregående skole Kjellaug Edland i Tønsberg opplever at det kan ta lang tid før ungdom blir henvist til psykolog til de faktisk får hjelp.

– Det er ingen vits å henvise elever som går siste halvåret på videregående skole og skal flytte om noen måneder, til psykolog. De vil ikke få time før de skal flytte, sier Kjellaug Edland.

Venter lenger hos de rimeligste

Det er generelt lettere å få time hos psykologer uten driftsavtale med staten, men de tar 800–900 kroner timen. Hos privatpraktiserende psykologer med driftsavtale må pasienten betale en egenandel på rundt 300 kroner.

Kjellaug Edland og Jeanette Flach Johansen

Helsesøster Kjellaug Edland og prosjektleder i pedagogisk-psykologisk tjeneste i Vestfold fylkeskommune Jeanette Flach Johansen mener ungdom venter for lenge på psykolog.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Vi anbefaler jo ikke ungdom som har dårlig råd, å gå til privatpraktiserende uten refusjonsrett. Men psykologer med refusjonsrett har ofte lang ventetid, sier pedagogisk-psykologisk rådgiver Jeanette Flach Johansen i Vestfold fylkeskommune.

Jeanette Flach Johansen foreslår at det blir flere psykologer med refusjonsordninger og at fastleger følger opp ungdom slik at de raskere kommer seg til psykolog.

– For dårlig

Anne-Kristin Imenes i Psykologforeningen i Vestfold er enig i at tilbudet til unge voksne som trenger psykisk helsehjelp er for dårlig.

– Vi vet at mange ungdom strever og at de venter for lenge. Vi vet at hvis de hadde fått hjelp, ville ting sett annerledes ut, sier Imenes.

Imenes mener også løsningen er at flere psykologer får driftsavtale, men også at kommunene ansetter kommunepsykologer.

Anne Kristin Imenes

Leder i Psykologforbundet i Vestfold,Anne Kristin Imenes, mener løsningen er flere psykologer med driftsavtale og flere kommunepsykologer.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Kommuner må søke på tilskuddsordninger for å ansette psykolog i kommunene. Psykologene må jobbe sammen med psykiatriske sykepleiere, helsesøstre, fysioterapeuter og fastleger. For mange ungdommer trenger tverrfaglig hjelp, som hjelp med skole, økonomi, familie og praktiske ting, sier Imenes.

Les også Overser psykisk syke unge

Skal hjelpe elever som sliter psykisk

Fikk støtte og hjelp til slutt

Etter et år i kø, fikk Ane time hos psykolog.

– Det var befriende å bli tatt på alvor. Det er vanskelig å vise at man er psykisk syk, så man skjuler og gjemmer det. Det var så deilig å få anerkjennelse på at man er flink, selv om man ikke får noe ut av skolen, men kommer seg opp, sier Ane.