Hopp til innhold

– Ingeniøryrket er fremdeles et trygt valg

PORSGRUNN (NRK): Til tross for tøffe tider, ser dekan ved Høgskolen i Telemark Morten Melaaen lyst på framtiden for norske ingeniører.

Ingeniør - HIT

Dekan ved fakultetet for teknologiske fag ved Høgskolen i Telemark, Morten Melaaen, sier det fortsatt er et godt valg å ta en ingeniørutdanning.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Det er roligere i år enn i fjor. Men det kan godt hende at situasjonen ser annerledes ut om tre til fem år når studentene er ferdige med ingeniørutdanningen. Da kan det være full fart igjen, sier dekan Morten Melaaen.

Studentene optimistiske

Nedbemanningen i oljebransjen påvirker arbeidsmarkedet for ingeniørene. Men på tross av nedgangstider, er ingeniørstudentene ved høgskolen optimistiske med tanke på framtiden.

Student HIT

Ingeniørstudent ved Høgskolen i Telemark, Mats Knutsen.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Jeg har forstått at det går litt opp og ned. Da jeg startet på utdanningen, var det gode tider. Bedriftene kastet seg nesten etter studentene for å tilby jobb. Men nå er det jo litt vanskeligere, så det er kjedelig, sier ingeniørstudent Mats Knutsen.

– Hvordan ser du på mulighetene for å få jobb etter studiene?

Det er bare å prøve. Jeg håper det er muligheter til å få jobb. Men siden jeg går bachelor, har jeg også mulighet til å ta master. Jeg får se hva jeg gjør, sier Knutsen.

Student - Høgskolen i Telemark.

Ingeniørstudent ved Høgskolen i Telemark, Martin Bergene Johansen.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Student Martin Bergene Johansen synes også det er leit at det er tøffere tider for ingeniører.

– Det er jo kjedelig, men det er vel slik det er i arbeidsmarkedet. Det er både oppturer og nedturer, sier han til NRK.

Les også: Vil trenge færre ingeniører

Les også: – Ingeniører og krigsreportere må kjøre taxi

– Velg de vanligste ingeniørutdanningene

Dekan Melaaen sier høgskolen gjør sitt for å forberede studentene på arbeidslivet.

– Det viktigste vi gjør er å ha en karrieredag der næringslivet kommer. Sist uke var 54 bedrifter her. Våre studenter møtte næringslivet den dagen, og begge parter fikk snakket sammen. Det er viktig for studentene å snakke med bedriftene, og bedriftene kan finne aktuelle kandidater.

– Hva er ditt beste tips til studentene for at de skal få seg jobb?

– Det er å kontakte bedrifter, søke på jobber, vise interesse og være proaktiv. Også må man kanskje se utenfor regionen. Hvis det er vanskelig et sted, kan det være flere muligheter et annet sted.

Melaaen oppfordrer også studentene til å velge de tradisjonelle ingeniørutdanningene.

– Næringslivet går opp og ned. De vanlige ingeniørutdanningene, som maskin, bygg, kjemi, elkraft, informatikk og automatisering er trygge studier. Disse ingeniørene kan jobbe i mange bransjer, sier dekanen til NRK.

Les også: Vil ikke ha oljeingeniører

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark