Hopp til innhold

– Ikke gi opp kampen mot brunsneglen!

SKIEN (NRK): - Det er viktig å ikke gi opp kampen mot mordersneglene! sier Terje Riis Johansen i Senterpartiet.

Brunsnegl

BRUNSNEGL: Brunsneglen kom til Norge i 1988, og er i dag utbredt over hele landet.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

De er tykke, brune og slimete. De spiser opp plantene dine, og formerer seg i rekordfart. De er brunsnegler.

Det er kjent for mange at brunsnegler har blitt som en pest i hagen om sommeren, og mange prøver alle slags mulige triks for å bli kvitt dem. Men hvordan blir du egentlig kvitt brunsneglene mest effektivt?

Bente Kittilsen ved Fjelldalen Gartneri sier hun har hørt om flere måter å bli kvitt sneglene på, men selv sverger hun til pølseklype og en søppelpose.

– Jeg plukker dem med klypa og legger dem i en pose som havner rett i søpla. Jeg har også klippet dem og latt dem ligge som åte for andre brunsnegler, men det stoler jeg ikke helt på, ler Kittilsen.

Gartneren forteller at hun har hørt om flere metoder som har dukket om den siste tiden, der man bruker alt fra melkekartonger til øl for å bli kvitt de slimete skadedyrene.

– Jeg er åpen for å teste andre metoder. Pølseklype er kanskje ikke det mest humane, sier Kittilsen.

Ikke gi opp kampen

Terje Riis-Johansen

IKKE GI OPP: Terje Riis Johansen sier det er viktig å ikke gi opp kampen mot brunsneglene.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Terje Riis Johansen er tidligere landbruksminister og bonde, og har i sin politiske karriere tatt opp kampen mot brunsneglene. Han har ingen eksklusive tips til hvordan du kan bli kvitt sneglene, men belønner folk for å være tålmodige.

– Mange gjør en kjempeinnsats. De er ute morgen og kveld for å fange snegler. Noen dreper tusenvis i løpet av en sesong, og disse burde gi seg et realt klapp på skuldra, sier bonden.

I tillegg til innsatsen folk gjør i hagene sine, vil det kanskje være biologiske endringer som kan redusere sneglebestanden i fremtiden, mener Riis Johansen.

– Brunsneglen har jo mange fiender. For eksempel leopardsneglen, og jeg håper disse blir sterkere fremtiden, avslutter han.

I Norge er brunsneglen en uønsket invaderende art som står oppført på Norsk svarteliste for 2012. Det innebærer at sneglen anses for å utgjøre høyeste grad av økologisk risiko på naturmangfoldet i landet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark