Hopp til innhold

– Hvit, flagrende plast er dårlig reklame

BAMBLE (NRK): Bøndene oppfordrer medlemmene sine til å ta en skikkelig ryddesjau og ikke la plast fra rundballer ligge og slenge.

Erik Dahl er leder i Bamble bondelag, og mener bøndene må plukke opp plasten sin.

LANDBRUKSSØPPEL: Når snøen smelter, dukker plasten fram.

Oppfordringa om å rydde opp før 17. mai kommer hvert år fra Bamble Bondelag, men i år gjelder det spesielt å rydde opp plast fra gamle eller ødelagte rundballer.

Jeg tror stort sett de fleste synes det er positivt og greit med en påminning. De aller fleste gjør en god jobb, men det synes så veldig godt hos dem som ikke gjør det, sier Erik Dahl, leder i Bamble Bondelag.

Erik Dahl, leder i Bamble bondelag

Erik Dahl i Bamble Bondelag med barnebarna Håkon og Frida mener landbruket må gå foran som et godt eksempel når det gjelder gjenvinning av plast.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Han sier en stor del av rundballeplasten blir gjenvunnet – over 85 prosent. Likevel ligger det alltid noe igjen. Bonde- og Småbrukarlaget innrømmer at plast på avveie er til skade. Og den synes.

Han mener det vi ser av plast rundt omkring på gårdene ikke er de store mengdene, men at den visuelt ikke er bra, og noe vi godt kan være foruten.

Vi har ingen unnskyldning for at det henger plast i busker og trær rundt omkring. Det skaper et dårlig bilde av en fin tid og en fin gård.

Plastsøppel viktigste miljøsak, mener nordmenn

– Plast en stor utfordring i landbruket

Erik Dahl dyrker blant annet juletrær, og denne dagen skal barnebarna få være med å plukke ut et tre. Nettopp framtida til etterkommerne er mye av grunnen til at han maner kollegaene til å skjerpe seg og plukke opp plastsøpla som dukker opp nå etter vårsmeltinga.

– Vi vet så lite og konsekvensene kan være så store. De siste åra har det blitt fokus på hvordan dette blir nedbrutt og ikke. Hvordan dette kommer igjen i kretsløpet, er skremmende.

Han sier en vet så lite om mikroplast, som blir til nanoplast, og hvordan det vil arte seg framover.

Travelhet ingen unnskyldning

I nabokommunen Skien, den største landbrukskommunen i Telemark, har bonden på Meen fulgt oppfordringa og plukka plast en hel dag. I tillegg jakter han på gode alternativer.

– Det heter jo bioplast. Det er et nedbrytbart plastmateriale for grønnsaker der det skal være sort plastikk, sier bonde Roar Meen.

Bonde Erik Meen

Bonde Roar Meen tok oppfordringa og brukte dagen til plastrydding.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bondelagslederen i Bamble sier det alltid vil være perioder med plast i løpet av året, og at den nødvendigvis må være et sted før den sendes av gårde. Om vinteren fryser plasten fast i bakken, men den må vekk etter at våronna har kommet, mener Erik Dahl.

– En travel hverdag er ingen unnskyldning for å rydde opp rundballeplast som ligger rundt omkring etter vinteren.

Han mener gjenvinning og rydding er to sider av samme sak.

– Det vi ser, er ikke det som det blir de fleste tonnene av, men det som blir det styggeste på bildet.

Plastsøppel fra landbruk

Bondelagslederen i Bamble vil ikke at plasten skal bli liggende om våren.

Foto: Anne Lognvik / NRK