– Grisedøden begynte i november

Bonden på gården der det i går ble funnet opp mot 500 ihjelsultede griser, har erkjent straffskyld. De første grisene kan ha dødd allerede i november.

Griser sultet i hjel på gård i Vestfold

Da grisene ble funnet på gården, ble det igangsatt nødslakting og håndtering av kadavre.

Foto: Eriksen, Geir / NTB scanpix

Grisebonden har status som mistenkt, og politiet vurderer fortløpende mannens status.

Erkjente straffskyld i avhør

– Bonden har i dag vært frivillig inne til avhør, der han erkjente straffskyld, sier lensmann Merete Torp Nilsen til NRK.

Nilsen sier at bonden er samarbeidsvillig i avhør. Ifølge politiadvokat Harald Borgenvik er det usikkert om bonden har behov for en forsvarer.

De som kjenner bonden beskriver ham som en flink og ordentlig mann. Bonden skal nå få hjelp.

Oppdaget av leverandør

I går anmeldte Mattilsynet grisebonden til politiet. Da hadde Mattilsynet vært på gården, og funnet mellom 400 og 500 griser som hadde sultet i hjel. Rundt 50 griser var i så dårlig tilstand at de måtte avlives da Mattilsynet kom.

Etter det NRK kjenner til ble det bare for kort tid siden levert smågris till oppforing på gården. Da leverandøren kom tilbake denne uken med en ny leveranse, oppdaget han tragedien og slo alarm.

Politiet i Stokke avsluttet i går sine tekniske undersøkelser. I dag ble bonden avhørt.

Ifølge lensmann Nilsen skal bonden i avhør sagt at grisene begynte å dø i november.

Fortsetter med avhør av vitner

– En feil ved anlegget på gården i fjor høst, kan ha vært starten på problemene. Dyrene kan ha begynt å dø i november, sier Nilsen.

I avhør har bonden erkjent at han ikke har kunnet gi grisene normalt stell, som mat og drikke. Ifølge lensmannen kan en personlig tragedie delvis være årsaken til at vanstellet av grisene.

Politiet vil de neste dagene fortsette med avhør av vitner. Nilsen sier at bondens status som mistenkt vil vurderes fortløpende.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.