Hopp til innhold

– En gresskledd haug er lite å se på

Hovedutvalget for kultur og helse i Vestfold fylkeskommune reiste på tur i eget fylke for å se nærmere på kulturprosjekter. Gokstadhaugen var et sentralt stoppested og flere av medlemmene hadde aldri vært der.

Politikere på tur

Hovedutvalget for kultur og helse var på befaring på Gokstadhaugen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det største og best bevarte vikingskipet som noen gang er funnet nedgravet er Gokstadskipet. Det er viden kjent.

Haugen der skipet ble funnet, Gokstadhaugen, er også kjent, men er ellers stort sett bare en haug med gress på.

Gokstadfunnet blir revitalisert

Det var mye oppmerksomhet da Gokstadskipet ble gravet ut i 1880. 24 år senere, i 1904 da Osebergfunnet kom for dagen, ble Gokstad liggende i skyggen, forklarte professor Jan Bill da han orienterte fylkespolitikerne mandag.

Bill leder forskningsprosjektet Gokstad revitalisert. Det er et prosjekt som systematisk undersøker mer om funnet i Gokstadhaugen, hva som ble funnet, om det er mer som ikke er gravet fram, hvem var mannen som var hauglagt i Gokstadskipet? Mannen fikk mange gaver med seg i graven. Hvem var hans venner, hvem var hans fiender?

Dette er blant de spørsmålene som Gokstad revitalisert skal forsøke å finne svar på. Prosjektet ledes av Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, men både Vestfold fylkeskommune og Vestfoldmuseene er med i prosjektet.

(Teksten fortsetter under bildet)

Levningene fra Gokstadhaugen bæres bort

Levningen fra Gokstadhaugen er hentet ut og er nå hos Kulturhistorisk museum.

Foto: Yngve Tørrestad

På tur i egen kultur

Leder av hovedutvalget for helse og kultur i Vestfold fylkeskommune, Hans Hilding Hønsvall, sier utvalget ønsker å bli kjent i Vestfold og det er ikke alle medlemmene som har vært på Gokstadhaugen, selv om jeg regner med at de fleste har det, sier han.

Hovedutvalget var også på Kaupang i Tjølling hvor de også fikk se og høre om de utgravinger og det arbeid som er gjort der gjennom blant annet Kaupang-prosjektet.

Om noen få uker skal utvalget til Spania. Alle utvalgene i fylkeskommunen skal få en studietur i løpet av den fireårsperioden de er valgt for. Hovedutvalget for kultur og helse har derfor bestemt seg for å reise til Nord-Spania, til Burgos. Bakgrunnen er å få høre mer om de spanske erfaringene i forhold til Unesco og verdensarvlisten

(Teksten fortsetter under bildet)

Utvalg på tur på Gokstadhaugen

Utvalget for helse og kultur befarte blant annet Gokstadhauge

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Neste år leverer Norge sin søknad. Der søker de blant annet om at Gokstadhaugen, Oseberghaugen og Borrehaugene blir tatt med på verdensarvlisten.

Hønsvall sier befaringen denne gang utelukkende er for å bli kjent med prosjektene de besøker og de spennende funn som nå gjøres i Vestfold.

Han sier at de ønsker at de mange funnene i Vestfold kan formidles til fylkes innbyggere og de mange tilreisende, selv om skip og andre gjenstander befinner seg i Oslo.

(Teksten fortsetter under bildet)

John Fredrik Wallace

John Fredrik Wallace sier at en haug med grass på er lite spennende å se på. Han håper på en mer helhetlig formidling av vikingfunnene i Vestfold.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Håper på en samlet formidling

Spydspiss fra vikigtiden

En spydspiss fra vikingtiden ble funnet av en privatperson på egen eiendom

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er Vestfoldmuseene som formidler kulturminnene. Derfor har vi også med direktør John Fredrik Wallace for Vestfoldmuseene på turen, sier Hønsvall.

– Dette er veldig spennende funn som vi håper at både den lokale, regionale og nasjonale befolkningen vil ha nytte av. Vi vil med de rammer som er gitt å formidle disse funnene, blant annet til Sandefjord befolkning når man har kommet lenger med utgravningene på Heimdal, sier Wallace. Dersom vi får plass på Unescos listen, kan vi få til en helhetlig vikingtidsformidling, sier han.

– En gresskledd haug er ikke så veldig spennende å se på. Vi håper derfor at alle kommunene og fylkeskommunen kan bli enig om en felles vikingtidformidling.

– Skal di nå ut til folk, må vi samle formidlingen på noen få steder, for gresskledde hauger i seg selv er ikke så veldig spennende å se på, sier museumsdirektør John Fredrik Wallace ved Vestfoldmuseene.

Nabo fant spydspiss for flere år siden – overlevert nå

Under befaringen på Gokstad var fylkesutvalget også på Heimdal, på jordet der det sist sommer har foregått forundersøkelser med solding av jord og søk med metalldetektor.

Der er det gjort flere interessante funn. Professor Jan Bill viste blant annet fram en spydspiss som de hadde fått av en nabo til området på Heimdal der de har søkt.

– Naboen hadde hatt den i kjelleren i noen år og funnet den i en haug på eiendommen sin. Da han fikk se og høre om vårt arbeid, kom han og lurte på om dette var noe vi var interessert i, forklarte Jan Bill. Og det var vi, for dette er en spydspiss fra vikingtiden, til og med godt bevart, sa Bill.

Professor Jan Bill orienterte

Professor Jan Bill orienterte om revitaliseringen og funn ved Gokstadhaugen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK