Skuddofre: – Vi gjenopplever hendelsen hver natt

Ekteparet Knut og Merete Grane ga retten en sterk forklaring da saken om skytedramaet i Badeparken i Sandefjord fortsatte tirsdag.

Knut og Merete Grane

Knut og Merete Grane fortalte om dagen da begge ble skutt i Sandefjord i januar i år. Merete er sterkt skadet etter skytingen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Merete Grane

Merete Grane er blind på det ene øyet og lam i halve kroppen. Hun har også store talevansker.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Ekteparet var to av tre som ble skutt under skyteepisoden i Sandefjord 14. januar i år. Fjerdemann kom seg unna uten å bli skutt på.

En 64-åring fra Sandefjord er tiltalt for fire drapsforsøk etter det som skal ha startet med et munnhoggeri. Da rettssaken startet i forrige uke erklærte han seg ikke skyldig.

Ekteparet sier de var i parken den januardagen for å ta seg en dram med noen flere venner. De forteller samme historie som de to andre involverte. Det de mener er den tiltalte 64-åringen kom bort til dem og skjelte dem ut.

– Han kalte oss det verste som finnes. Han var for gammel til at vi kunne slå han ned, så vi ba han gå. Deretter kommer den tiltalte tilbake med en revolver i hånden.

Badeparken i Sandefjord

Her skjedde skyteepisoden.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Kontakten var negativ

Merete Grane sitter i dag i rullestol, og er sterkt preget etter hendelsen. Hun ble skutt i hodet og brystet, og forteller at hun i dag har lammelser i hele høyre side av kroppen.

Hun er blind på det ene øyet, og skadene har også ført til talevansker. Hun sier dermed veldig lite i retten i dag.

Revolver fra skyteepisode i Sandefjord

Revolver fra skyteepisode i Sandefjord.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Jeg synes å huske at jeg snakket med den tiltalte. Kontakten mellom oss var negativ, uttrykte Merete Grane i dag.

– Verste synet jeg har sett

Mannen hennes Knut, som ble skutt i brystet, husker derimot mye mer. Han forteller retten at han er hundre prosent sikker på at den tiltalte er samme mann som oppsøkte dem i parken.

– Jeg gjenopplever det som skjedde hver eneste natt. Da jeg så at kona mi også var skutt, gikk jeg bort til henne og tok hånda hennes. Det er det verste synet jeg har sett. Øynene var som appelsiner og det var blod overalt.

– Jeg ropte til kona mi; «Ikke gi opp. Dette skal vi klare.».

Ofrene etter skytingen i Badeparken

Alle de fire ofrene samlet utenfor rettssalen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Viste frem revolver

I går la Kripos frem sine tekniske beviser mot den tiltalte 64-åringen. Kripos mener at revolveren de beslag hjemme hos den tiltalte, er samme våpen som ble brukt da fire personer ble skutt på i Badeparken i Sandefjord fredag 14. januar i år.

Ved prøveskyting med det aktuelle våpenet, har KRIPOS konkludert med at det er overveiende sannsynlig at prosjektilene er avfyrt med samme våpen som ble funnet hjemme hos 64-åringen.

Johnny Sveen og offeret (44) i rettssalen

Bistandsadvokat Johnny Sveen sammen med et av ofrene etter skytedramaet i Badeparken.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Faen, jeg er lam

En av dem som forklarte seg for retten i forrige uke var en 44 år gammel mann som ble lam fra livet og ned etter skyteepisode. Han forteller at den tiltalte først kom bort til dem en gang, før han gikk sin vei og kom tilbake.

– Da roper en av kameratene mine: «Han har våpen». Jeg ser tiltalte tar opp våpenet fra lomma på frakken. Jeg forsøkte og kaste spritflaska på han fordi det var en glassflaske, men tok feil og kastet brusflaska.

– Jeg og en kvinne begynte å løpe, og så hørte vi skudd. Jeg husker det var vanskelig å løpe i snøen, og så falt vi.

Offeret sier at tiltalte deretter kom bort og skjøt ham.

– Jeg husker at jeg ropte på kameraten min som også var skutt og sa; «Faen, jeg er lam».

Overvåkingsbilde.

Politiet la fredag fram 17 bilder i retten som de mener er interessante.

Foto: Politiet/Overvåkingsbilde