Foreslår å belønne faddere

BØ (NRK): En forsker ved Universitetet i Agder foreslår å gi studiepoeng til fadderne i fadderuka. Men fadderne selv er ikke like overbevist.

Fadder

Skal det å være fadder for nye studenter belønnes med studiepoeng eller at det kommer på vitnemålet?

Foto: Martin Torstveit / NRK

Det er ikke alltid like lett å finne frem når man er et ukjent sted. Slik har mange studenter hatt det i fadderuka. Da er det fint å ha faddere som kan bistå. Slik som Sebastian Lindell.

Føler ansvar

Sebastian Lindell

Sebastian Lindell sier at det har vært en hektisk uke å være fadder.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Han er i år fadder ved Høgskolen i Sørøst-Norge campus Bø.

– Jeg føler et stort ansvar for de nye studentene, sier Lindell.

– Da vi som går i 3. klasse nå kom, ble vi så godt mottatt og vist rundt i byen. De skapte et godt liv, sier Lindell om fadderne han selv hadde.

Vil kvalitetssikre fadderuka

Selv om det å skape godt liv er vel og bra, mener forsker og leder for studenthelsetjenesten ved Universitetet i Agder, Eli Stålesen, at man burde kreve mer av fadderordningen.

– Det burde være en opplæring som kvalitetssikres. Den må ikke bare være i form av en type informasjon. Jeg håper at man på sikt kan innføre en fadderopplæring som varer en hel dag, så man kunne snakket enda mer om holdninger og verdier, sier Stålesen.

Og at man da også kan belønne studenter som velger å være fadder.

– Og da kan man kanskje begynne å tenke at de som er faddere, kan få mer igjen for jobben. Enten i form av studiepoeng eller at det kommer med på vitnemålet.

Eli Stålesen

Eli Stålesen vil ha et strammere opplegg for fadderne.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Mye alkohol

Forslaget til Stålesen kommer etter at hun skrev en masteroppgave om hvordan studenter opplever bruken av alkohol under fadderuka. Der gjorde hun en interessant oppdagelse.

– Det som samtlige reagerte på var at de som er faddere drakk mer alkohol enn fadderbarna hadde ønsket. De ble på en måte ikke de rollemodellene som de hadde sett for seg at de skulle være.

Lindell legger heller ikke skjul på at det blir en del alkohol i fadderuka, men han tror fadderopplegget er godt nok slik det er nå.

Ikke veien å gå

Bjørn Haugstad

Statssekretær Bjørn Haugstad mener ordningen forskeren skisserer ut fort kan bli feil.

Foto: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet er ikke overbevist om en ordning med studiepoeng for fadderuken.

– Intensjonen om en bedre fadderuke er utvilsomt god, men dette er neppe veien å gå. Studiepoeng er noe du får basert på studieaktivitet og vurdering, og det å gi studiepoeng for å være fadder høres mer ut som premiering, sier statssekretær Bjørn Haugstad.

Men for Stålesen er hele poenget å gjøre opplegget strammere.

– Det er ikke det at de skal premieres bare fordi de er faddere, men de skal premieres fordi arbeidet de gjør er såpass kvalitetssikret at hvis for eksempel en fadder er synlig beruset, så får vedkommende ikke lov til å være fadder, sier hun.