Hopp til innhold

Det er ikke alt du kan beholde selv

TØNSBERG (NRK): Fylkesarkeolog sier flere leveringspliktige ting funnet av hobbyarkeologer, ikke blir levert inn. Nå håper han et samarbeid med en metallsøkerklubb kan gi resultater.

Metalldetektor

Metalldetektoren gir utslag på ulike metaller som ligger i jorda. Men blant de interessante tingene, finner vi også mye søppel, sier Nils Rue Halling.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Nå er det høysesong for folk som vil lete etter biter av vår historie i jordlaget med metalldetektor. Telen har gått, og bonden har ikke begynt å så på jordet ennå.

Med en svingende og pipende metalldetektor går Nils Rue Halling i en hesteinnhegning.

– Vestfold er et paradis for en metalldetektorist. Vi har veldig mye historie og mye rikdom siden vi har hatt to store grevskap. Vi har spor fra middelalder, vikingtid og oldtid som vi klarer å finne, sier Nils Rue Halling som er leder i Sandefjord og omegn metallsøkerklubb.

Nils Rue Halling

Nils Rue Halling har brukt mange timer på jorder med metalldetektor de siste fem årene. Han liker særlig å finne gamle mynter.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Populær hobby

Interessen for å søke med metalldetektorer har nærmest eksplodert de siste årene.

Norsk metallsøkerforening opplyser at de har 500 medlemmer nå, mot 70 medlemmer for sju-åtte år siden. Kulturarv i Vestfold fylkeskommune får inn langt flere gjenstander enn tidligere.

– Funnbildet gjenspeiler at vi antakelig har hatt en tidobling i folk som går med metalldetektor, sier fylkesarkeolog Ragnar Orten Lie i Kulturarv i Vestfold fylkeskommune.

For fire år siden fikk de inn 20–40 funn i året. I 2016 kom det inn 350 ting.

– Det er positivt. Det viktigste er at funnene kommer inn, sier Ragnar Orten Lie.

Ragnar Orten Lie

Fylkesarkeolog Ragnar Orten Lie sier Vestfold er et populært fylke for folk å søke med metalldetektor.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Beholder ting selv

Gjenstander fra før 1537 og mynt fra før 1650 tilhører staten og skal leveres inn, men det gjør ikke alle.

– Det er noe som har pågått ganske lenge, sier han.

En indikasjon på at folk beholder ting selv, er at det har kommet inn noen gjenstander fra et område der mer erfarne detektorister har gått i årevis uten å ha levert inn noe.

Han opplever også at funnsteder blir saumfart. Da en gullring fra romertiden ble funnet i fjor, ble det kort tid etter boret 43 hull rundt funnstedet av ukjente personer før fylkesarkeologen rakk å frede stedet. Om det ble tatt noe, vet han ikke. Men på fredede steder eller der det er kulturminner, har metalldetektorister ikke lov til å søke.

Nils Rue Halling

Leder Nils Rue Halling i Sandefjord Metallsøkerklubb er positiv til samarbeidet med Kulturarv i Vestfold fylkeskommune.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Kurses i regler og søk

Nå har kulturarv tatt grep for å hindre at kulturminner går tapt. Nystiftede Sandefjord og omegn metallsøkerklubb har fått 25 000 kroner for å kurse medlemmene i regler, kulturminneloven og hvordan kulturminner skal tas vare på og registreres.

– En kjapp innlevering av funn og gode rutiner sparer oss for tid. Det andre er å unngå at folk beholder ting selv. Derfor vil vi samarbeide med en ryddig og god klubb, sier Ragnar Orten Lie.

Dermed får kulturarv oversikt over et miljø som er opptatt av å følge retningslinjer og som kan gi tips om folk som ikke er det.

Nylig hadde ni medlemmer en teoretisk prøve.

– De bestod med glans. Nå venter en praktisk test, sier Nils Rue Halling som er glad for samarbeidet med Kulturarv.

Ragnar Orten Lie og Nils Rue Halling

Fylkesarkeolog Ragnar Orten Lie ser på et blylodd som Nils Rue Halling nettopp fant.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark