– Folk må tenke mer sjøvett

Andre båtturister i Kragerø er sjokkert over ulykken. De kommer aldri mer til å ferdes på havet uten redningsvest.

Nina Mitacek

Nina Mitacek er redd for at en ulykke skal ramme seg og sine. Hun er forferdet og skremt etter ulykken.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Det hele er forfredelig trist. Og så håper jeg at man kan lære noe av det, og ta alle forholdsregler ute på havet som er mulig å ta.

Christian Omreng er en av mange som lar seg glede av Kragerøs skjærgårdsidyll om sommeren. Ulykken natt til lørdag har imidlertid gitt ham en stor vekker, og nå vil han være ekstra fokusert på sikkerhet i fremtiden.

– Jeg prøver alltid å huske redningsvest, og etter det her kommer jeg iallfall aldri til å være på havet uten.

Les også:

Ikke forsiktige nok

Omrengs venn Julian Aaserud er også sterkt preget av det som skjedde.

– De har vel ikke kjørt med lanterner og ikke hatt redningsvest, de har vel ikke vært forsiktige nok rett og slett, og det er alvorlig.

Selv gjør han alt han kan for å unngå å havne i en ulykkessituasjon selv.

– Jeg prøver å være forsiktig på sjøen selv, med lanterner og lys og vest. Jeg kjører helst ikke hvis det er for mørkt. Og prøver å holde godt overblikk, for det kan komme andre båter fra overalt, sier Julian Aasrud.

Christian Omreng

Christian Omreng kommer etter den tragiske ulykken aldri mer til å ferdes på sjøen uten redningsvest.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Ikke nok å ha vesten i båten

En annen av dem som har lagt til kai ved Kragerø havn er Nina Mitacek, som reiser sammen med sine to barn. Hun sier at hendelsen vekker både frykt og forsiktighet.

– Selvfølgelig frykter jeg at det kan skje med meg og mine også. Selv om man kjører ansvarlig selv, vet man jo aldri hva man kan støte på. Det er tragisk og skremmende.

Hun ber folk om ikke å nøle med å ta på seg vesten.

– Det er ikke nok å bare ha redningsvesten tilgjengelig i båten. Og så liker jeg ikke å kjøre båt på natta. Og hvis man gjør det, må man iallfall ha på lanterner, slik at man er synlig.

Mer sjøvett

Egil Berg, frivillig båtfører i redningsskøyta Uni Kragerø, er glad for å høre at ulykken kan bidra til at folk ferdes tryggere på sjøen.

Han var blant de første som ankom ulykkesstedet natt til lørdag, og anser det som sikkert at liv ville vært spart hvis passasjerene om bord i skjærgårdsjeepen hadde hatt redningsvester på.

– Folk må tenke litt mer sjøvett, det er helt klart. Det er noe vi alle må passe på. God avstand, bruk av vest og lanterneføring må være obligatorisk, sier han.

Egil Berg

Redningsskøyte-fører Egil Berg mener at folk må tenke mer sjøvett. Vest og lanterneføring må være obligatorisk, mener han.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK