– Flere har prøvd å utnytte flyktningene på Brunstad

Mange har kommet for å hjelpe, men ikke alle har ærlige hensikter.

Det er mange mindre små hytter på Brunstad.

TRANSITTMOTTAK: Det kommer rundt 120 flyktninger om dagen til Brunstad. Der skal de få hvile noen dager, før de blir innlosjert i andre mottak andre steder i landet. (arkivbilde)

Foto: Hans Petter Reppe

590 flyktninger er allerede innkvartert Oslofjord convention center på Brunstad i Stokke, og de neste dagene forventes det at tallet nærmer seg 1 000.

For å ivareta sikkerheten til både flyktningene og de ansatte, samarbeider politiet i Vestfold tett med ledelsen på Brunstad. I tillegg har UDI leid inn vektere som er på området 24 timer i døgnet.

"Gratis" mobilkort

– Vi har faktisk avdekket at ikke alle nødvendigvis ønsker å hjelpe for å hjelpe. Det har også vært personer som har forsøkt å ta seg dit for å dele ut "gratis" mobilkort, for senere å forsøke å kreve penger for påfyllskort, sier leder av ordensavdelingen i politiet i Tønsberg, Frank Gran.

– Det er viktig at vi passer på begge veier, og at ikke noen får utnytte de som er i en vanskelig situasjon, fortsetter han.

Politiet er obs på at det kan være folk også blant flyktningene med uærlige hensikter.

– Vi er klar over at det er mennesker fra forskjellige landsbyer og forskjellige grupperinger, og det er mange grunner til at man ønsker å poengtere at det er mennesker som har andre hensikter og intensjoner enn andre.

– Vi tar dette med oss, men foreløpig baserer vi oss på at de aller, aller fleste der ute har det svært bra og har behov for å hvile før de blir sendt ut i mottak. Underveis gjøres det selvfølgelig undersøkelser fra politiets side, og vi kontrollerer at alt er som det skal være.

Frank Gran

– Vi har planer for å ivareta alle menneskene som kommer til Brunstad og som har vært på en lang reise gjennom Europa, sier Frank Gran i Vestfold-politiet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Sjekket i Oslo

Før flyktningene kommer til Stokke, er de først blitt registrert i Oslo. De har gjennomgått en helsesjekk, og fått nye klær. Deretter har de fått en pute og en dyne, og blitt kjørt med buss til Brunstad.

Frank Gran kan også fortelle at flyktningenes mobiltelefoner og mobiltrafikk blir undersøkt. Det de har med seg blir gjennomgått og politiet undersøker også hvem den enkelte er og hvor de kommer fra.