Hopp til innhold

– Flaut å lese om Yara i avisen

– Det er belastende å være ansatt og flaut å lese om Yara i avisen, når selskapet blir forbundet med korrupsjon. Nå håper vi at selskapet kan legge dette bak seg for godt, sier klubbleder i Porsgrunn, Geir Sundbø.

Geir Sundbø, tillitsvald i Yara Porsgrunn

Geir Sundbø, tillitsvalgt i Yara Porsgrunn, sier at det er flaut å være ansatt i Yara når selskapet blir forbundet med korrupsjon.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Økokrim har gitt Yara et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland.

Blant annet er det utbetalt ut store beløp til oljeministeren i Gaddafis regjering i Libya.

– Skrekkelig mye penger

Yara Porsgrunn

Yara i Porsgrunn er Norges største industrianlegg.

Foto: Tom Andersen / NRK

På Herøya i Porsgrunn driver Yara Norges største industriområde. Hundrevis av ansatte i Porsgrunn i flere år lest om korrupsjonssakene i media.

– Disse sakene har i lang tid vært en belastning for de ansatte i Porsgrunn. Selv om det er skrekkelig mye penger å betale, så er nok de fleste ansatte glad for at selskapet godtar forelegget.

Når ting får sunket inn er nok det viktigste at vi kommer oss videre og kan fokusere på det vi skal produsere, sier klubbleder Geir Sundbø, som også sitter i Yaras styre.

– Kunne ikke skjedd i Porsgrunn

Blant de ansatte i Porsgrunn har det vært økt fokus på etikk de siste årene.

– I likhet med selskapets virksomheter i utlandet, har vi gjort mye for å unngå at noe slikt kan gjenta seg. Alle har fått

– Kunne dette skjedd i Porsgrunn?

– Nei, det kan jeg vanskelig tenke meg. I Porsgrunn har vi en ren produksjonsbedrift, mens dette som oftest skjer i markeder og i mindre enheter andre steder i verden.

– Det er vel fortsatt noen land som er mer belastet med korrupsjon enn andre, sier Sundbø.

– Tung dag for alle i Yara

Bernhard Stormyr, informasjonssjef i Yara International ASA, sier at dette er en alvorlig sak og en tung dag for alle i Yara.

– Men samtidig mener jeg at vi kan stå oppreist i denne saken. Vi har selv tatt tak, gransket og meldt saken til politiet. Og vi har dessuten sørget for rutiner som gjør at dette ikke kan skje igjen, sier Stormyr.

– Vi har ryddet opp, erkjent skyld og gjør opp for oss, konkluderer han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark