Hopp til innhold

– First House-avtalen har skadet Telemarks rykte

PORSGRUNN (NRK): Både Frp og Høyre mener Arbeiderpartiet må innrømme at avtalen med First House er en skandale. – Det har gått rett i dass, sier Knut Morten Johansen (Frp).

Softis med strø-First House

First House fakturerte skattebetalerne for softis og redbull. Nå er avtalen med fylkeskommunen avsluttet, uten resultat.

Foto: Montasje / NRK

Prosjektet Invest in Telemark ble avsluttet i dag, uten at én eneste arbeidsplass er skapt.

– Jeg synes hele saken bare er trist. Den har skadet omdømmet til Telemark, ikke minst med tanke på den massive oppmerksomheten saken fikk i riksmedia, sier fylkespolitiker Knut Morten Johansen (Frp) til NRK.

First House faktura

Fakturaene til blant andre prosjektleder Bjørn Richard Johansen ble en stor snakkis da de ble kjent i fjor høst.

Foto: Line Tomter

PR-byrået First House har mottatt over seks millioner kroner fra Innovasjon Norge og Telemark fylkeskommune de siste tre årene, med mål om å skaffe mellom 300 og 500 nye arbeidsplasser.

Resultatene er magre, og prosjektledelsen i Invest in Telemark er så langt mest kjent for å ha fakturert softis med strø på skattebetalernes regning.

– Mangel på respekt og ydmykhet

Både Høyre og Frp er sterkt kritisk til hele prosjektet, og alle pengene som er brukt.

Per Lykke (H), som er leder i fylkeskommunens kontrollutvalg, mener fylkesordfører Sven Tore Løkslid (Ap) og andre som forsvarer avtalen mangler ydmykhet.

– Det er mangel på respekt og ydmykhet overfor fellesskapets penger når de forsvarer avtalen, og sier at man har lært masse. De har brukt over seks millioner kroner, uten å ha oppnådd noe som helst.

Forsvarer seg

Sven Tore Løkslid

Fylkesordfører Sven Tore Løkslid både beklager og forsvarer First House-avtalen.

Foto: Roald Marker / NRK

Fylkesordfører Sven Tore Løkslid (Ap) sier de helt klart er skuffet over at det ikke har kommet nye arbeidsplasser, men forsvarer likevel avtalen.

– Vi har ikke nådd hovedmålene, men jeg ser likevel annerledes på det. Det å skaffe arbeidsplasser er et langsiktig arbeid, og vi må lære av alt vi gjør. Vi må fortsette å tørre nye ting, og ta lærdom av feil vi har gjort.

– Men seks millioner er mye penger?

– Seks millioner kroner er mye penger, og vi skal ha et kritisk blikk på hva vi bruker penger på. Likevel er dette risikokapital, og jeg tror vi har knyttet kontakter med flere titalls bedrifter gjennom First House-avtalen. Jeg beklager at vi ikke har nådd målene innenfor prosjektperioden.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark