– Fem år var nok som ambassadør

Per Kristian Pedersen fra Horten var Norges ambassadør i Libya fra 2005 og frem til i fjor høst. Nå er han glad han ikke bor i landet lenger.

Per Kristian Pedersen

For Per Kristian Pedersen fra Horten var fem år mer enn nok som norsk ambassadør for Libya, Tunisia og Algerie.

Foto: Per Foss / NRK

– Hvis man ser på den politiske situasjonen som har vært i alle landene i Nord-Afrika, er det klart at det bare var et tidsspørsmål før noe slikt kom til å skje, sier han til NRK.no.

Fra 2005 og frem til i fjor høst var han Norges ambassadør i Libya, Tunisia og Algerie.

– At det oppstår opptøyer er heller ikke så uventet. Alle disse regimene har som fellestrekk at de har tatt hånd om all politisk virksomhet. Dette er dynastier som har sørget for sine egne i en begrenset klikk. Det brede lag av folket har ikke fått ta del i den økonomiske og sosiale utviklingen.

Følte seg ikke trygg

Den siste perioden som ambassadør bodde Pedersen i Algeries hovedstad. Der følte han seg langt fra trygg, selv i tiden før opprøret.

Da vi kom dit ble det en oppblomstring av terrorvirksomheten som vi følte helt inn i nabolaget. Det var massive selvmordsbombeangrep og vi så mange døde. Det påvirket jo vår daglige situasjon. Ingen går fri, selv ikke diplomater. Det var en utfordrende og vanskelig tid. Fem år var nok, og vi har ikke sett slutten på dette ennå. Og hva det blir er jo et åpent spørøsmål, sier han.

Etter over 40 års tjeneste for utenriksdepartementet har Per Kristian Pedersen bestemt seg for å slå seg til ro sammen med kona i idylliske Åsgårdstrand.

Vil følge situasjonen nøye

Pedersen sier at han likevel kommer til å følge nøye med på situasjonen i de nordafrikanske landene.

– Jeg følger jo intenst med fra minutt til minutt, og særlig utviklingen i Tunisia. Jeg følger nøye med og legger til grunn den erfaringen jeg har fått med meg disse årene.