Tror Norge må betale flere EØS-milliarder

Nei til EU mener Norge må være mer kravstore når ny EØS-avtale skal forhandles.

Heming Olaussen

Heming Olaussen er aktiv SV-politiker i Re i Vestfold, og har kjempet mot norsk EU-medlemskap i en årrekke.

Foto: Kallestad / SCANPIX

I dag satt Norge seg til bords med EU for å forhandle om ny EØS-avtale. Representantene er i Brüssel for å komme til en enighet om hvor mange kroner Norge skal bidra med de neste fem årene.

Norge har gitt klar beskjed til EU om at det beløpet vi betaler i dag både er høyt og sjenerøst. Dermed ligger det an til tøffe forhandlinger de nærmeste ukene.

– Proteksjonistisk

Men det skal også forhandles om tilgangen til det europeiske markedet for den norske fisken.

– Det er nesten ikke fisketoll i dag. Hvis EU innfører toll på fisken vår viser det jo unionens proteksjonistiske ansikt, sier Nei til EU-leder Heming Olaussen til NRK.no.

Han avviser at det er Norge som har «skyhøye tollmurer», og mener det snarere er EU som har dette mot omverdenen. Ifølge ham drar begge parter nytte av å kunne eksportere varer til hverandres markeder.

– Handelssamarbeid med EU er vi tilhengere av. Likevel handler dette primært om hvor mye Norge skal bidra med til utvikling av fattige områder i Europa.

Les også:

Han tar til orde for at Norge fortsatt skal støtte utviklingsarbeidet på det kriserammede kontinentet.

Samtidig mener Olaussen at det er helt urimelig at det er EU som skal kreve inn norske milliarder til dette formålet.

– Skepsisen deler jeg med hele det politiske miljøet her i landet. Mange i Europa trenger pengene våre, og jeg mener at vi som rikt land skal være rause. Dette er bare ikke måten å gjøre det på, ettersom vi mister kontrollen over hvor kronene finner veien og hvem vi faktisk ønsker å støtte.

Kutt og tvang

Ifølge Olaussen er en del av den store arbeidsledigheten på kontinentet skapt av unionen selv.

– Med en tvangsmessig kuttpolitikk har EU kastet folk ut i masseledighet, fattigdom og nød. De har kuttet i utviklingsbudsjettene som rammer folk i medlemslandene, sier han.

EØS-avtalen gjør at Norge mister kontroll over pengene, mener nei-mannen. Han ønsker heller at norske myndigheter etablerer selvstendige handelsavtaler med hvert enkelt medlemsland.

– EU eksporterer mye mer til Norge enn det vi gjør til dem. Hvor mye skal EU betale til oss da, for å komme inn på det norske markedet? Jeg mener det er feil at Norge skal betale EU for å få lov til å selge varene våre til dem i den sammenhengen.

Olaussen tror svenskene vil presse på for at Norge skal betale enda mer for EØS-medlemskapet.

– De prøver seg nok på 20 milliarder, og det ender vel opp på 18. Vi får se, sier han.

Norsk flagg og EU-flagg

EØS-avtalen forhandles for fem nye år mellom Norge og EU.

Foto: Keilen, Berit / Keilen, Berit