– «Foie gras» er et fullstendig unødvendig produkt. Gjessene blir tvangsforet med en slange ned i magen tre til fire ganger i døgnet, i to til tre måneder, før de slaktes.
Det sier leder for Senterungdommen i Vestfold, Lise-Marie Sommerstad.
Denne helgen frontet de resolusjonen «Stopp import av fet gåselever fra tvangsfôrede fugler» i Senterungdommens landsstyre. Det var Sommerstad som leverte resolusjonen. Hun er nå svært fornøyd med resultatet – to stemte imot, resten stemte for.
– Det er absolutt et kjempesteg i riktig retning. Gjessene fôres ved en metode kalt gavage, som vi ikke kan akseptere. Dette er unødvendig pine for et produkt som ikke har noen annen nytte enn å være delikatesse for oss. Ikke inneholder den viktige næringsstoffer vi ikke kan få fra andre, langt mer etiske kilder heller, sier hun.
– I tillegg er det ikke spesielt bra for oss å få i oss så fete animalske produkter, fortsetter hun.
Vil legge press på departementet
Tvangsforingsmetoden gavage er forbudt i flere land. Deriblant Norge. Det er imidlertid lovlig å importere og selge gåselever her i landet.
Målet til Senterungdommen er nå å få med seg de andre ungdomspartiene, og håpet er å legge press på landbruksdepartementet.
– Dette er ikke et produkt vi trenger, og det er et viktig signal å sende til blant annet Frankrike, som er en av hovedkildene våre til gavagefôret gåselever, sier Sommerstad.
Frankrike står for nesten 80 prosent av den totale «foie gras»-produksjonen. Fransk lov slår fast at dette er en del av landets kulturarv.
Stoppet salget
I januar i år meldte NRK.no at kjedene Meny, Ultra, Centra, Jacobs og CC Mat stopper salget av alle gåselever-produkter.
– Det er veldig fint at de gjorde dette, og det inspirerte oss til å skrive resolusjonen, sier Sommerstad.
Hun understreker at resolusjonen ikke gjelder all gåselever, men gåseleveren som kommer fra tvangsforet gjess.