Hopp til innhold

Frykter mer drikking på hjemmekontor: – Barna trenger oss mer enn noen gang

Hjemmekontor og hjemmebarnehage kan føre til at flere utvikler et vanskelig forhold til alkohol.

Vogna full av godsaker

Vinmonopolet selger mer alkohol.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

På én uke har Vinmonopolet solgt like mye som før påske, som er en av ukene de selger mest.

Nordmenn har til sammen kjøpt rundt 2,1 millioner vareliter alkohol den samme uka som regjeringen innførte nåværende beredskapsregime. Til vanlig ligger salget på 1,6 millioner liter.

Akan jobber med å forebygge rus- og avhengighetsproblematikk på arbeidsplassen.

– Det å jobbe hjemmefra, bli satt i karantene eller permittert, kan forsterke en allerede vanskelig situasjon, sier fagleder Camilla Lynne Bakkeng ved Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (Akan).

Vanligvis får de daglig henvendelser fra ledere ved bekymring for en ansatt. De siste dagene har flere arbeidstakere selv tatt kontakt om sitt problem.

– Det kan skyldes manglende oppfølging fra leder og skjerming jobben gir.

Mangel på rutiner, sosialt fellesskap og tett oppfølging kan føre til en opplevelse av ensomhet, frustrasjon og usikkerhet.

– For mange kan dette føre til at man drikker mer for å mestre situasjonen, sier Bakkeng.

Torggata. Korona-viruset, Covid-19, har gjort Oslo til en spøkelsesby fredag kveld 13. mars. Vanligvis er gatene fulle av festglade mennesker i 23-tiden, men nå er det stort sett tyst med enkelte unntak. Foto: Eskil Wie Furunes, NRK

Vanligvis er gatene i Oslo fulle av festglade mennesker en fredag i 23-tiden. Nå er det stille. Alkoholkonsumet kan ha flyttet seg hjem i stedet.

Foto: Eskil Wie Furunes / Eskil Wie Furunes

Belønning

Hjemmekontor, hjemmeskole og hjemmebarnehage. Foreldre som sjonglerer alt på en gang kan bli fristet til å belønne seg selv for strevet.

– Mange blir slitne. Kanskje foreldre unner seg et glass ekstra på kvelden, fordi de fortjener det.

Bakkeng understreker at dette ikke trenger å føre til at flere får problemer. Det kan føre til økt forbruk for en periode.

Camilla Lynne Bakkeng, fagleder i Akan kompetansesenter.

Camilla Lynne Bakkeng, fagleder i Akan kompetansesenter.

Foto: AKAN

– Men kanskje barna våre trenger at vi holder oss edru mer enn noen gang nå.

Hun råder ledere til å følge opp ansatte de vet har problemer. Hun vil også anbefale bedriften til å holde jevnlig kontakt med de ansatte på hjemmekontor.

– Inviter til videomøter. Oppretthold daglige rutiner. Vær åpen og spør hvordan det går. Og ring eller chat med oss. Vi er klare for å bistå.

Muligheten større hjemme

14. august 2001 var siste dag han drakk. Som direktør i en mellomstor bedrift levde Erik Torjussen under stort press. Alkoholen ble brukt til å avreagere.

– Det var ikke nødvendigvis arbeidsplassen jeg drakk på. For da visste jeg at jeg traff på mennesker. De kunne lukte det. De kunne se det.

I dag jobber Torjussen for A-larm. Det er en bruker- og pårørendeorganisasjon på rusfeltet. Han er bekymret for at folks alkoholkonsum går opp.

– Hvis du har et problem er muligheten større når du er isolert hjemme, enn hvis du må møte på kontoret. Det er enklere å drikke på hjemmekontor.

Erik Torjussen

Erik Torjussen har hjemmekontor, som så mange andre i disse dager. Men han rører ikke en dråpe alkohol.

Foto: Privat

– Dette er ikke ferie

Torjussen frykter det han gjør etter hver sommerferie. Det høye alkoholsalget kan føre til at flere har utvikla et problematisk forhold til rusmidler. Han mener mange forbinder alkohol med det gode liv, ferie og fritid.

– Dette er ikke ferie. Vi er i en unntakssituasjon. Vi bør håndtere det deretter.

– Vi skal ha respekt for de vi omgir oss med. Min klare anbefaling i denne sammenhengen er å holde seg unna alkohol.

– Håper ikke konsumet øker

Kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, forventer at økningen kommer til å fortsette så lenge Norge er i karantene.

Han ser dette i sammenheng med at grensehandel, taxfree og skjenkesalg er drastisk redusert.

– Folk er i liten grad ute på byen. Det betyr at mye av alkoholkonsumet flytter seg hjem. Vi håper jo ikke at forbruket stiger i disse dager.