– En tilleggsbelastning for kvinner

Leder på kvinneklinikk mener kvinner kan oppleve en ekstra belastning om fastleger har en sterkt uttrykt motstand mot abort og p-piller.

Eirik Eliassen

– Vi skal være glade for at vi bor i Norge og har den abortloven vi har, sier Eirik Eliassen ved Sykehuset Telemark.

Foto: colourbox.com/Kristin Rivrud Møller / NRK

Gunnar Grøstad Johnson

– Alle hormonelle prevensjonsmidler kan ha en aborterende effekt, og jeg reserverer meg mot å fremkalle aborter, sa Johnson til NRK.no i fjor vår.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Jeg tror ikke det er positivt for spesielt yngre, litt usikre kvinner, som skulle komme i en situasjon og tilfeldigvis bo i en kommune der en fastlege så uttalt er motstander av at abort skal kunne gjennomføres, sier Eirik Eliassen til NRK.no.

Lederen på kvinneklinikken på Sykehuset i Telemark går i dag hardt ut mot fastlegen i Vinje kommune som nekter å skrive ut p-piller, og kommunen som har ansatt legen.

Det har blitt en langvarig og omstridt prinsipiell debatt, etter at det ble kjent at en fastlege i Vinje i Telemark ikke vil skrive ut det han mener er p-piller med en abortfremkallende funksjon.

I ettertid har Helse- og omsorgsdepartementet kommet med en presisering om legers reservasjonsrett, som rundt 170 leger har protestert mot i en underskriftskampanje. Helse- og omsorgsdepartementet mener at fastleger som reserverer seg mot å utføre oppgaver som strider mot legens egen samvittighet bør finne seg noe annet å gjøre.

– Jeg tror livet er hellig og ukrenkelig, og jeg må da holde fingrene av fatet i enhver situasjon hvor liv er truet. Det gjelder også befruktet egg

Gunnar Grøstad Johnson, fastlege i Vinje

– Glad for abortloven

Eliassen som leder avdelingen der aborter gjennomføres på sykehuset, mener de åpne anti-abortholdningene er belastende og klart uheldige for kvinnene som møter på dem. Det har ikke lyktes NRK.no å få tak i legen til å kommentere saken.

– Jeg tror vi skal være veldig glade for at vi bor i Norge, og har den abortloven vi har, og har så lett tilgang på å få hjelp i en situasjon der kvinnen kommer til det vanskelige valget om hvorvidt man skal fortsette et svangerskap eller ikke, og konklusjonen er å avbryte svangerskapet. Da blir det en tilleggsbelastning å ha en fagperson, som har den holdningen som den aktuelle primærlegen har, mener Eliassen.

– Ingen har klaget

Arne Vinje

– Ingen har klaget på tilbudet til pasientgruppene i Vinje, sier ordfører Arne Vinje.

Foto: Anne Lognvik / NRK

SV-ordfører i Vinje, Arne Vinje, sier de foreløpig ikke har fått noen klager som tyder på at det Eliassen sier er riktig.

– Det er mulig det, men erfaringene så langt tyder ikke på at dette har vært et problem. Vi har ikke registrert at noen har klaga på det tilbudet vi har til ulike pasientgrupper her i Vinje, så det blir foreløpig et teoretisk standpunkt, svarer Vinje.

– Betyr det at du ikke tror det kan være en realitet i det Eliassen sier?

– Joda, men det er ikke det som er det viktigste for Vinje kommune nå. Vi må få klarhet i det juridiske. Vi har en avtale med legen, som vi ikke uten videre kan gå bort fra, svarer Vinje.