– En tabbe å invitere Lars Vilks

SKIEN (NRK): – Det voldsomme oppstyret rundt Lars Vilks tar bort oppmerksomheten fra Ibsens verk, mener medieprofessor.

Lars Vilks

Medieprofessor mener det var en tabbe å invitere den svenske kunstneren Lars Vilks til Ibsenkonferansen.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Den omstridte kunstneren Lars Vilks fra Sverige er til stede under den internasjonale Ibsenkonferansen i Skien. Han er invitert for å snakke om Ibsen-stykket «En Folkefiende», fordi han av mange er ansett for å være en folkefiende.

Vilks har levd med politibeskyttelse siden 2007, etter at han tegnet en karikatur av profeten Muhammed fremstilt som en hund.

Flere titalls politifolk holdt vakt i og rundt lokalene, fordi Vilks har en terrortrussel hengende over seg.

– Vilks er en provokatør

Helge Rønning

Professor i medier ved Universitetet i Oslo, Helge Rønning reagerer på at Lars Vilks er invitert til Ibsenkonferansen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Medieprofessor ved Universitetet i Oslo, og Ibsen-forfatter Helge Rønning reagerer på at Vilks er invitert til konferansen og mener det tar bort oppmerksomheten fra det konferansen skal handle om.

– Jeg mener det tar vekk noe av oppmerksomheten rundt det teatermessige ved denne konferansen, som dreier seg om Ibsen og Ibsens "En folkefiende". Det er jo derfor man har fått forestillinger fra store deler av verden til å komme hit. Jeg synes det er mye viktigere å diskutere de forestillingene, enn å diskutere Vilks antimuslimske stunt, sier Rønning.

Medieprofessoren vil likevel understreke at han på ingen måte forsvarer den terroren Vilks har blitt utsatt for fra islamistiske kretser.

Lars Vilks besøker Skien

Alle som ankom Ibsenkonferansen i dag ble kroppsvisitert og kontrollert av politiet.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Men jeg synes han er en provokatør som ikke nødvendigvis hører hjemme i denne sammenhengen.

– Så du mener det er en tabbe å ha invitert han hit?

– Ja, det mener jeg. Nå kan man jo si at Dr. Stockmann i "En folkefiende" er en klovn, og Lars Vilks er jo også en klovn, så det kan jo passe inn i den sammenhengen.

Skal ikke snakke om tegningene sine

Hilde Guri Bohlin

Hilde Guri Bohlin, arrangør av Ibsenkonferansen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Arrangør av den internasjonale Ibsenkonferansen, Hilde Guri Bohlin sier at Vilks er relevant i denne sammenhengen, fordi han av mange er ansett for å være en folkefiende.

– Nå er det ikke tegningene sine han skal snakke om på vår konferanse. Han skal snakke om den rollen han har fått, knyttet helt konkret opp mot Ibsens verk. Vi har tenkt at vi ønsker å belyse tematikken rundt begrepet "En folkefiende", hvorvidt begrepet er stadig aktuelt, og hvordan er det å være en folkefiende. Og da tror vi at Lars Vilks kan si noe viktig og nødvendig om det, sier Bohlin.

Blitt vant til å leve som en folkefiende

Lars Vilks tar det hele med ro, og sier han har blitt vant til at det er stort sikkerhetsoppbud rundt ham når han møter opp i offentlige sammenhenger.

Jeg har blitt vant til å leve som en folkefiende. Jeg er kunstner, og en del av mitt kunstprosjekt er å være kontroversiell. Likevel opplever jeg at verkene mine blir misforstått blant folk.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Distriktsnyheter Vestfold og Telemark