Hopp til innhold

– En livsstil å ha politihund

Ved Telemark politidistrikt er det i dag fire narkotikahunder, tre retrievere og en Schæfer. Dette er hunder som blir trent langt utenfor vanlig arbeidstid for å ivareta din og min sikkerhet.

Torstein Birkeland og hunden Luna

Torstein Birkeland og hunden Luna.

Foto: Aud Darrud

Hundefører Torstein Birkeland kommer opprinnelig fra Bergen. Det var også der hundeinteressen startet da han og kjæresten fikk en Toller Retriever i hus. Fra da av ble han hundefrelst, og startet med å gå litt søk og spor.

Han fikk jobb i Telemark politidistrikt i 2009, ble rekruttert som hundefører i 2010 og fikk godkjent sin Flatcoated Retriever, Luna i 2013.

– Jeg ønsket meg en retriever fordi det er en rase som har en eksepsjonell arbeidslyst med en fantastisk nese, samtidig som det er en sosial og bra familiehund, sier Birkeland.

Les også:

Store krav til en politihund

Flatcoated Retriever er ofte og se blant politi og tollvesen på snus etter for eksempel narkotika. Det er også en rase med stor arbeidslyst som egner seg veldig som jakt/spor-hund og apporteringshund. Generelt har den et godt og sosialt gemytt, noe som er en bra kombinasjon som utgangspunkt til en polititjenestehund.

En usikker hund vil aldri komme igjennom nåløyet som en polititjenestehund. Det er utfordrende i seg selv å velge ut en valp som har alle de egenskaper som er ønsket hos en politihund. Den første miljøtesten skjer før utvelgelsen, dette for å avdekke hvilken hund i et valpekull som er best egnet.

– Mitt første møte med Luna fant sted på en kennel i Sverige da hun var sju uker gammel. Vi var tre stykker fra politiet i Norge som da sjekket hvor miljøstabil hun var, forteller Birkeland.

En miljøtest skulle blant annet gi svar på hundens nysgjerrighet, om den var kontaktsøkende, hvordan den avreagerte, hvor søkelysten den var og hvilken handlekraft den hadde.

Luna bestod testen, og kom hjem til Birkeland og hans familie i Telemark da hun var to måneder gammel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Torstein Birkeland og hunden Luna

Torstein Birkeland og hunden Luna fra Telemark politidistrikt

Foto: Aud Darrud

Mye trening

Treningen av Luna startet allerede da hun kom hjem til sin nye familie. Man bruker tid på å bli kjent med valpen, knytte bånd og starter veldig tidlig med søksutvikling og trening med tanke på hvilke tester hunden skal bestå for å bli godkjent politihund.

Da Luna var ett år gammel måtte hun bestå en mental test ved Politihøgskolen, og først når den var godkjent startet en obligatorisk utdanning på ett år.

Det er først når hunden har fylt to år at den kan gå opp til offisiell prøve med fører for å bli godkjent som politiekvipasje.

– Det ble veldig mye trening de to første årene. I tillegg til små barn i huset så forsvant jeg, til min samboers fortvilelse, ut igjen etter at barna hadde lagt seg for å fortsette å trene med Luna, sier Birkeland.

Les også:

– Pizza frister mer enn narkotika

Det krever forståelse fra den nærmeste familien at det tar mye tid å trene hund. Luna og Birkeland trener litt overalt hvor de ferdes. De trener etter jobb, før jobb, i helger, på kvelder og i ferier.

Torstein Birkeland og hunden Luna

Hunden Luna blir belønnet med sin favorittleke.

Foto: Aud Darrud

Det krever veldig mye av en hundefører i politiet, for selv om man har blitt godkjent som politiekvipasje må man hvert andre år opp til nye prøver for godkjenning. Dette må de gjøre til hunden går av med pensjon når den er 10 år gammel.

En politihund kan bli avsporet fra oppdraget den blir satt på. Derfor er det viktig å trene på alle tenkelige og utenkelige situasjoner som kan oppstå for å ivareta tryggheten og stabiliteten til hunden.

– Det har hendt at jeg har måtte rydde unna noen matbiter som ligger slengt i leiligheter Luna skal søke etter narkotika i. Et pizzastykke kan være en større fristelse enn å finne narkotika, så det er slik ting vi må trene på, forteller Birkeland.

Positiv trening

Luna er trent opp etter å lukte seg frem til narkotika, noe hun kan søke seg frem til overalt. Det er tilfeller der narkotikahunder har gjort markering når tilfeldige personer har gått forbi dem på gata. Myten om at narkotikahunder blir avhengig av dette stoffet er ikke tilfelle. De vet de får sin belønning av sin leder.

Birkeland bruker det man kaller positiv trening på hund. Han bruker belønning når Luna gjør noe riktig, og den største belønningen Luna kan få er en ball eller en annen leke. Andre ganger får hun mye ros og skryt for vel utført oppdrag.

Luna er hoppende glad når hun kommer ut av bilen til Birkeland. Det er tydelig å lese at hun og eieren har en god kjemi.

Hunden venter på kommandoer. Hun vet hun er på jobb. I motsetning til andre hundeeiere har Birkeland en sliten hund når han kommer hjem fra jobb, siden hunden har vært i aktivitet mesteparten av dagen.

– Når vi er ute på patrulje er vi gjerne to ekvipasjer sammen. Vi tar én hund med oss mens den andre ligger i bilen, og går en runde før vi bytter. Vi merker på hundene at de blir slitne av å bruke nesen sin, så vi gir dem pauser, forklarer han.

Norgesmesterskap

Luna er en hund med særdeles gode egenskaper da hun er en kombinasjon av både patrulje- og narkotikahund. Det mest vanlige i politiet er ren patruljehund eller narkotikahund.

– Drivkraften min er at det er veldig gøy å jobbe med hund, og treningen gir resultater. Det handler om å stole på hverandre, sier Birkeland

Han og Luna ble nummer fem i NM i narkotikahund i 2013, og jobber nå mot nytt norgesmesterskap som finner sted i Telemark i september.

– Ja, det stemmer at vi arrangerer NM for politihunder i år, men det er for patruljehunder og ikke narkotikahund. Publikum er velkommen til å observere oss, avslutter Birkeland.

Torstein Birkeland og hunden Luna

Hverdagen til Luna og eier Torstein Birkeland består av mye trening.

Foto: Aud Darrud