Hopp til innhold

– En fryd for øyet å reise gjennom bygda

For andre gang får Telemark en nasjonal kulturlandskapspris. Denne gangen for Fruktbygda i Sauherad kommune.

Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug lot seg imponere av overnattingstilbudet ved Lerkekåsa vingård da hun skulle dele ut prisen onsdag.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Her ser du blå druer som ikke har rukket å bli modne før frosten kom, sier Wenche Hvattum på Lerkekåsa vingård, kanskje verdens nordligste vingård.

Midt i den frodige fruktbygda på Gvarv står vinranker på rekke og rad. Men om vinhøsten blir dårlig har de 14 produsentene i Fruktbygda SA mer enn nok å by gjestene sine på.

Wenche Hvattum

Lerkekåsa vingård på Gvarv er en av de 14 produsentene som får pris for å bidra til å holde kulturlandskapet tilgjengelig. Wenche Hvattum er styreleder i Fruktbygda SA som er kåret til årets nasjonale kulturlandskap.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Får pris for å holde kulturlandskap ved like

Lerkekåsa vingård er bare en av aktørene i Fruktbygda SA, som onsdag fikk nasjonal kulturlandskapspris. Samvirkeforetaket består av 14 produsenter som baserer seg på

Lokalmatprodukter fra Fruktbygda

Fruktbygda SA består av 14 produsenter. Her er lokalmatprodukter fra fruktlandskapet på Gvarv.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

produkter fra fruktlandskapet på Gvarv i Telemark. Selvplukk, kunstgalleri, gårdsbutikk, sykkelstier og hagevandringer, samt overnattingstilbud og matopplevelser er bare noe av det de 14 samarbeidspartnerne tilbyr.

Det er måten produsentene har løftet fram opplevelser og dermed bidratt til å holde kulturlandskapene aktive og tilgjengelige som har imponert juryen.

Imponert over overnattingstønne

Vintønna

I denne vintønna kan du på utradisjonelt vis overnatte.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Så kreativt å komme på å lage en sånn fasilitet, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Da juryleder Sylvi Listhaug skulle dele ut prisen onsdag la hun spesielt merke til overnattingstilbudet Lerkekåsa vingård byr på, der du kan sove i ei stor vintønne. Men dette er bare en liten del av årsaken til at prisen for årets nasjonale kulturlandskap går til Gvarv og Sauherad.

– De gjør en fantastisk innsats for å ivareta kulturlandskapet. Gjennom fruktdyrkinga her er det en fryd for øyet å reise gjennom bygda. Prisen er veldig velfortjent. Det er en imponerende jobb som gjøres her, sier en entusiastisk statsråd.

– Valget falt naturlig

Kirsti Kolle Grøndahl

Styreleder i Norsk kulturarv, Kirsti Kolle Grøndahl foran kulturlandskapet som tildeles nasjonal kulturlandskapspris.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Det er jo landskapet vi først og fremst legger vekt på. Og det er viktig å ta vare på de ulike kulturlandskapene i Norge så de ikke gror igjen. Kulturlandskapet skal være en pryd for landet vårt, sier styreleder i Norsk kulturarv, Kirsti Kolle Grøndahl.

Det er Landbruks- og matdepartementet, Landbruksdirektoratet og Stiftelsen Norsk kulturarv som deler ut prisen. Etter en nominering i alle landets fylker kårer hvert fylke sin vinner. 18 andre kandidater konkurrerte om prisen, men Grøndal sier at valget var lett.

– Tidligere har mange priser blitt gitt til et naturskjønt område med tømmerhus og skigarder. I år har vi sett på et produksjonslandskap og hvor vakkert det kan bli med produksjon av frukt og bær, og særlig epler. Da falt valget veldig naturlig på Sauherad, sier hun.

Prisvinnerne sammen med landbruks- og matministeren

Prisvinnerne som står bak Fruktbygda SA, sammen med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Første gang prisen ble delt ut var i 2007, da Hjartdal vant. Styreleder i Fruktbygda SA, Wenche Hvattum er stolt over å motta prisen.

– Det er så stort, det er nesten så en ikke kan klare å ta det inn over seg. Hjartdal har fått den tidligere, og nå får Sauherad prisen. Jeg synes jo det er vel fortjent. Det kan jeg si, siden andre har skapt landskapet. Nå håper jeg jo at andre oppdager dette området også. Og selvfølgelig er dette god hjelp for markedsføringa vår, sier fruktbonden.

Kulturlandskapsprisen for 2015 er på 50 000 kr sammen med et grafisk blad av Hans Normann Dahl.