Hopp til innhold

– Drapet kunne skjedd hvor som helst

Fagforeningen til fengselsansatte tror det var tilfeldig at drapet skjedde i Ringerike fengsel. – Vi frykter for sikkerheten til de ansatte etter mange kutt, sier regiontillitsvalgt.

Ringerike fengsel.

RINGERIKE FENGSEL: Tirsdag meldte NRK at mannen i 50-årene som er siktet for drap på en medfange i Ringerike fengsel lørdag, ikke har tatt stilling til straffskyld. Det var klokken 13.14 lørdag at politiet fikk melding om at en innsatt hadde angrepet en annen innsatt i fengselet.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Fengselet på Ringerike er blant de beste, la det være sagt, sier Tommy Fredriksen, regiontillitsvalgt i Kriminalomsorgen region sør.

Likevel er Fredriksen svært bekymra for sikkerheten til de ansatte og innsatte i norske fengsler.

Ifølge Fredriksen har forholdene forverret seg de siste årene. En klar økning i vold og trusler mot ansatte, budsjettkutt på titalls millioner og vakter som ikke blir erstattet hvis noen er syke.

Tommy Fredriksen

BEKYMRA: Tommy Fredriksen er bekymra for sikkerheten i norske fengsler.

Foto: NFF

Han presiserer at han ikke vil knytte drapet i fengselet på Ringerike direkte opp mot kuttene.

– Men dette drapet kunne ha skjedd hvor som helst og når som helst i hvilket som helst høysikkerhetsfengsel i Norge. Det er svært krevende å drive straffegjennomføring her i landet med de ressursene vi sitter igjen med, sier han.

– Jeg har ingen eksakte tall, men det dreier seg om flere tusen vakter som ikke ble fylt i fjor hvis folk hadde fravær.

– Hardere atmosfære

Fredriksen trekker også fram fangeflyttingen til Nederland som en årsak til at sikkerheten i fengslene står i fare.

I mars 2015 signerte norske og nederlandske myndigheter en avtale om leie av 242 fengselsplasser i fengselet Norgerhaven i Veenhuizen i Nederland.

– Det er ingen tvil om at soningskøene har gått ned, men det har helt klart destabilisert de norske fengslene.

– Hvordan?

– De innsatte som er igjen er mer belastet enn de som er flyttet til Nederland, både når det gjelder rus og psykiatri. Det er blitt en langt hardere atmosfære i dag enn det var tidligere, sier Fredriksen.

– Sikkerheten er ivaretatt

I Kriminalomsorgen region sør er det kuttet mellom 25–30 millioner kroner siden den nye regjeringen tok over i 2013.

– Vi skulle ønske vi hadde større bemanning. Det er vanskeligere å passe på og følge opp fanger i dag enn for bare noen få år siden, sier direktør i Kriminalomsorgen Region sør, Per Nielssen.

– Går kuttene på sikkerheten løs?

– Nei, vi mener ikke det. Kuttene går primært utover selve gjennomføringen av straffen som fangene har fått. Vi forsøker så godt vi kan å sikre at sikkerheten er ivaretatt.

– Så det fagforeningen sier, stemmer ikke?

– Når fagforeningen mener at det har gått utover sikkerheten, må vi jo gi dem rett i at fengslene våre ikke er i stand til å sette inn vikarer i forbindelse med sykdom og ferier, men vi vurderer dette grundig, sier Nielssen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark