Hopp til innhold

– Dette bør du vite om servicehunder

NØTTERØY (NRK): Når vesten er på, er hunden på jobb.

Xola hjelper Tonje Holm Aasekjær av med skoene.

HJELP: Hjelp til å ta av skoene er bare en av mange daglige arbeidsoppgaver Xola har. – Hun hjelper meg mye i hverdagen, sier eieren.

Foto: Robert Hansen / NRK

Den tre år gamle labradoren Xola er til stor hjelp for eieren sin. Hun henter ved, tar ut av vaskemaskinen, åpner og lukker dører, plukker opp ting fra gulvet og hjelper til med av- og påkledning.

– Hun er utrolig viktig, sier Tonje Holm Aasekjær (40) fra Nøtterøy.

– Xola er veldig søt og sjarmerende, men det viktigste for meg er at hun fungerer så bra som hun gjør.

Aaseskjær har en medfødt muskelsykdom og sitter i rullestol. Xola er hennes tredje servicehund, og 40-åringen ville ikke vært foruten.

– Jeg var uten i en periode. Da fikk jeg belastningsskader og betennelser, forteller hun.

– Barn er flinkere enn voksne

I fjor ble det mulig å søke Nav om å få en servicehund uten kostnad for brukeren. Aasekjær vil gjerne at folk som ikke vet så mye om ordningen, skal vite at en ikke må forstyrre en hund på jobb.

– Jeg har med meg min overalt. Da er det fint at folk vet at man ikke skal ta kontakt med den hunden. Den er i jobb. Når den har på seg vesten, skal man ikke forstyrre. Det kan ødelegge mye for både bruker og hund.

– Xola er veldig søt, og jeg skjønner at folk vil kose. Men det er viktig å ikke hilse når man ser en hund i jobb, understreker hun.

40-åringen legger til at de aller fleste er veldig flinke til å ikke forstyrre.

– Barn er flinkere enn de voksne. De spør om de kan kose hunden. Da sier jeg dessverre nei. Noen ganger sier jeg ja, men da må hun ligge i ro og det blir en trening for henne også. Jeg kan gjøre det av og til, men ikke ofte.

Ingen superhund

En annen ting hun ønsker å understreke, er at Xola ikke er en superhund. For noen har nemlig servicehunden hennes minnet om hundene i den nye NRK-serien «Superhundene», men etter noen misforståelser vil Aasekjær gjerne fortelle om forskjellen.

Xola hjelper til med å ta ut av vaskemaskinen.

TØMMER VASKEMASKINEN: Xola får gjerne en godteribit etter at hun har hjulpet til med å tømme vaskemaskinen.

Foto: Robert Hansen / NRK

Serien handler om omplasserte hunder og hva de kan lære seg for å hjelpe nye eiere. Servicehunder er mer spesialiserte. Allerede fra seks ukers alder blir hundene utvalgt, trent opp og tilpasset brukeren.

Noen har trodd at serien handler om servicehunder, mens andre har trodd at Aasekjær har fått en superhund gjennom NRK-programmet.

– En superhund er ikke offentlig godkjent på lik linje som førerhunder. En servicehund er et hjelpemiddel man får gjennom Nav, og de er ikke omplasseringshunder. De er nøye planlagt.