Hopp til innhold

– Det er veldig spesielt for dem å se sin egen bygd bli ødelagt

Katastrofefilmen «Bølgen» får strålende kritikker. Under arbeidet med filmen har manusforfatter Harald Rosenløw Eeg måttet snakke med dem som kan bli direkte berørt av katastrofen.

Harald Rosenløw Eeg

EKTE MENNESKER: Harald Rosenløw Eeg, en av manusforfatterne av 'Bølgen', mener det fineste man kan gjøre når man lager film er å berøre virkelige mennesker.

Foto: Marit Christina Lie/Bokprogrammet / NRK

– Det er jo alltid veldig, veldig deilig, sier Harald Rosenløw Eeg på telefon fra Haugesund.

Han og John Kåre Raake er manusforfatterne av «Bølgen». Rosenløw Eeg sier at han alltid kjempenervøs når det han har jobbet med lenge skal evalueres på kort tid.

– Alle vi som hadde laget filmen satt sammen da de forskjellige anmeldelsene begynte å komme. Det var ordentlig tippekampenstemning. Det var helt sånn juhuu! Skåring! ler han.

Les NRKs anmeldelse her:

Bølgen « NRK Filmpolitiet - alt om film, spill og tv-serier

Før Norges første katastrofefilm åpnet filmfestivalen i Haugesund i helgen kom de gode kritikkene som perler på en snor. Blant annet har Filmpolitiet i NRK gitt filmen terningkast fem. Birger Vestmo i Filmpolitiet beskriver «Bølgen» som en spennende og underholdende katastrofe. Han roser Rosenløw Eegs manus og mener det er med på å gi filmen ekstra tyngde og troverdighet.

En virkelig katastrofe

«Bølgen» er nemlig mer enn underholdning. Den er basert på en norsk virkelighet. Filmen er inspirert av det ustabile fjellpartiet Åkernesset, som kan skape flodbølge i Storfjorden i Stranda kommune i Møre og Romsdal. Et ras kan forårsake en flodbølge som kan slette hele tettstedet Hellesylt.

Harald Rosenløw Eeg

STRÅLENDE: Kritikkene har vært strålende for manusforfatter Harald Rosenløw Eeg fra Tønsberg og resten av teamet bak storfilmen 'Bølgen'.

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Filmen leker med tanken: hva om det verste du kan tenke deg skjer? sier Rosenløw Eeg.

Han mener filmen også handler om dilemmaet om hvor mye mennesker skal kunne gripe inn i naturen.

– Hvor mye kan vi gjøre for å stoppe naturen og hindre det som er helt naturlig? spør han.

Nært på folk

Arbeidet med filmen har krevd at manusforfatterne har snakket mye med befolkningen i Hellesylt, som kan bli utsatt for katastrofen i virkeligheten.

– Å gå inn i deres hverdag er noe av det fineste man kan gjøre når man jobber med film. Det fineste man kan gjøre når man lager film er å lage film som berører ekte mennesker. Det er også det fineste for meg som forfatter, sier Rosenløw Eeg.

Han har forståelse for at filmen kan skape uro.

– Det er veldig spesielt for dem å se sin egen bygd bli ødelagt, men det er også en unik sjanse for de som bor der til å få fokus på sitt område og sitt problem, sier han.

SE TRAILER FRA FILMEN HER

Original katastrofefilm

Manusforfatteren mener det originale med filmen er at filmen blir laget i våre egne omgivelser.

– Det er en unik mulighet til å lage et tenkt scenario med bakgrunn i noe som faktisk kan skje. Det at det skjer i Norge er det som er spennende. Dette er noe som berører oss, sier Rosenløw Eeg.

Han påpeker at det ikke er det eneste stedet dette kan skje.

– Vi har jo Mannen og vi har steder med ulike typer ras i vår geografi og vår natur, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark