Hopp til innhold

– Det er jo helt eksepsjonelt

Professor i arkeologi mener steinalderfunnet i Stokke kan gi viktig kunnskap. Spesielt hvis hodeskallen inneholder hjernemasse.

Steinalderfunn Stokke

Bildet viser det utgravningsleder Gaute Reitan tror er et skulderbein eller en hofte.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– For det første må jeg si at jeg syntes det er et interessant funn. Selv om det ikke er det eneste, så kommer det her til å bidra vesentlig til å gi oss ny kunnskap, sier professor i arkeologi ved NTNU Vitenskapsmuseet, Axel Christophersen, til NRK.

Axel Christophersen foran British Museum, verdens største, kulturhistoriske museum.

Axel Christophersen, her avbildet foran British Museum, ønsker Reitan lykke til med videre utgraving.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Tidligere i dag kunne NRK fortelle at man ved en utgravning på Brunstad i Stokke har funnet Norges eldste ubrente bein, og en 8000 år gammel hodeskalle. En skalle som kan inneholde hjernemasse.

– Hvis det er bløtvev, det er jo helt eksepsjonelt da, så kan man gå inn og gjøre såkalte DNA-analyser. Da kan man få kunnskap om hvor vedkommende stammer fra. Det er viktig fordi diskusjonen om hvorfor den norske befolkningen kommer, er jo et helt sentralt spørsmål i den perioden her, forklarer Christophersen.

Trenger eksperthjelp

I to måneder har ti arkeologer gravd på området hvor Smiths Venner skal i gang med en storstilt utbygging. Der er det gjort funn på det som trolig er to leirplasser fra steinalderen.

  • Se video av funnet lenger ned i artikkelen
Hodeskallefunn på Brunstad i Stokke

Her er biten av hodeskalle som, hvis den er menneskelig, kan gi oss mange svar om steinalderen i Norge.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Området rundt biten av hodeskallen er hurtigdatert, og resultatet viser 5900 år før Kristus. Men nå trenger utgravningsleder Gaute Reitan og hans medarbeidere hjelp fra eksperter for å finne ut om bein, og ikke minst skallen, tilhører et menneske eller et dyr.

Reitan mener uansett funnet er unikt, og at utgravningen «Brunstad lokalitet 25» vil bli snakket om i fagmiljøet i mange år fremover.

Les også:

Vil kunne gi svar

Christophersen er enig med Reitan i at funnene vil kunne gi oss svar på hvordan det var å være steinaldermenneske i Norge.

For det er mange ubesvarte spørsmål.

– Det vi antar er at det er grupper av folk som har kommet inn fra sørøst og øst, altså fra de store sentralasiatiske stepper. Men det her er jo noe vi antar på bakgrunn av konvensjonelt arkeologisk materiale, altså gjenstander vi kan følge spredningen av. Det å få kunnskap om dette via DNA, det blir jo helt annen og mer presis sak, forklarer Christophersen.

– Hvis det da er menneskerester, det kan jo være dyr?

– Hvis det er dyr, så blir jo saken en helt annen, påpeker Christophersen.

(Saken fortsetter under videoen)

Sensasjonelt steinalderfunn i Stokke

Foto: John-Andre Samuelsen

Se i nett-tv:

Kan gjøre flere funn

Gaute Reitan

Utgravingsleder i Stokke, Gaute Reitan, trenger hjelp fra en ekspert på bein.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Funnene på Brunstad er gjort mens en stor utbygging er på gang. Utgravningsleder Reitan har lovet at de skal holde tidsskjemaet, men at de har en gravemaskin på plass for å se etter flere funn.

Les også:

Christophersen sier det fort kan gjøres flere funn i Stokke.

– Det kan være hva som helst. Jeg har ikke sett lokaliteten, så jeg kan ikke uttale meg eksplisitt om det. Det er vanskelig å spå om slike ting, men er det snakk om funn av organisk materiale, så er det fordi det av en eller annen grunn er fuktig i området, sier han og legger til:

– Da er det hulninger i fjell og fordypninger. Det kan være mye. Jeg ønsker dem bare lykke til. De har alle muligheter til å finne mer, avslutter Christophersen.