Hopp til innhold

– Det er det beste for katten

Alle katteeiere oppfordres til å vurdere å kastrere katten sin nå.

Muffe.

Hannkatten Muffe kastreres.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Mathilde Aspheim.

– Det er det beste for katten, sier Mathilde Aspheim.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK
Jan Egil Aronsen.

Jan Egil Aronsen sier han har sett mange katteskader som skyldes at katter som ikke er kastrerte, sloss med andre katter.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Hannkatten Muffe slipper å bekymre seg for farskapssaker etter dagens besøk hos Skien Dyreklinikk. I tillegg til at eieren Mathilde Aspheim ikke ønsket seg katteunger, ville hun bli kvitt noen uvaner Muffe har lagt til seg.

– Han urinerer overalt. Det er veldig irriterende og det lukter vondt. Han mjauer også mye om natta, det er heller ikke noe gøy, sier hun mens Muffe gjør seg klar til inngrepet. – Det er det beste for katten, legger hun til.

Se video fra Muffes besøk hos dyrlegen lenger ned i artikkelen.

Mattilsynet ønsker at flere katteeiere gjør som Aspheim.

– Vi vil forhindre at så mange katter får unger som ingen kan ta seg av, sier distriktssjef i Mattilsynet Jan Egil Aronsen.

Han kan også fortelle at en del katter blir forlatt om sommeren, og at det er viktig at de ikke får et kattekull ute i det fri.

– En del katter blir igjen etter hyttefolk, og det er viktig at disse kattene ikke går hen og blir drektige og kanskje får unger ute i det fri som ingen kan ta seg av. Det er en stor tragedie.

Aronsen understreker at hyttefolk kun er et eksempel og sier at det også finnes mange andre katter som blir forlatt av en eller annen grunn.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Hannkatten Muffe kastreres ved Skien Dyreklinikk. Mattilsynet oppfordrer katteeiere til å vurdere å gjøre det samme med sin katt.

Se video: Muffe kastreres (Vi gjør oppmerksom på sterke bilder)

– Fantastisk gode på å formere seg

Trond Are Hoel.

– Mange virussykdommer kan spre seg dersom det er mange katter som ikke blir tatt vare på, sier dyrlege Trond Are Hoel.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Dyrlege Trond Are Hoel ved Skien Dyreklinikk sier de nå er med på en vårkampanje som har som mål å få folk til å kastrere kattene sine.

– Katter er fantastisk gode på å formere seg og det er viktig at vi kastrerer dem slik at de ikke kan overformere seg. De er klare for å lage barn fra de er et halvt år gamle. Da er de gravide i to måneder og får fem-ti katteunger. Når du begynner å regne på dette, sier det seg selv at det blir veldig mange katter. Mange flere katter enn potensielle katteeiere, sier han.

– Kan man merke noen endringer hos hannkatten etter kastrering?

– En hannkatt på noen år som ikke blir kastrert, er ikke noe morsom å ha i hus. Den markerer og er ikke en særlig kosekatt. Den vil ut å streife, sloss og pare seg, mens en kastrert hannkatt vil roe seg ned og være inne.

– Er det noen ulemper?

– De kan ha litt lettere for å legge på seg, så der må vi gå inn å justere litt på fôringsmengden. Bortsett fra det, ser jeg ingen særlige ulemper.

Hoel nevner flere ting det kan være viktig å tenke på om man allerede har en katt, eller om man vurderer å skaffe seg en:

  • ID-merking En chip på størrelse med et riskorn settes inn under huden i nakken. Den kan leses av flere steder og gir deg kontaktinformasjon til kattens eier.
  • Vaksinering – Det er veldig viktig for å holde virusbestanden nede blant kattene, sier Hoel.
  • Finn ordentlig fôr som passer til katten – Bruk litt tid på det, sier han.
  • Kastrering
  • Parasittbehandling – Det gjelder spesielt katteunger, men også alle katter som er ute og fanger fugler og mus, legger dyrlegen til.
  • Forsikring – Det angrer man sjeldent på og man vil helst ikke lære det den harde veien. Det er lurt og koster ikke veldig mye, sier han.
Muffe.

Muffe kommer seg etter inngrepet på et varmeteppe hos dyrlegen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark