– Den verste dagen i mitt liv

Familieterapeut Gjertrud Jonassen mener foreldre bør høre mer på barna ved skilsmisse. Hun har ledet et prosjekt der barna i vesentlig grad har blitt tatt inn i foreldrenes mekling. I en ny bok forteller barna selv om sine opplevelser.

Min skilsmissebok

I 'Min skilsmissebok' forteller barna selv om sine opplevelser knyttet til foreldrenes skilsmisse.

Foto: Max Emanuelson / Min skilsmissebok

– Det er litt rart at pappa har ny dame, og ikke er sammen med mamma, Gjertrud Jonassen leser sitater fra sin egen bok.

Forfatteren er familieterapeuten og har i lang tid jobbet med et prosjekt der barn i større grad enn tidligere blir tatt med i foreldrenes mekling.

Den dagen jeg fikk vite det, er den verste dagen i mitt liv

skilsmissebarn i boka

– Vi har snakket med barna. Vi har spurt dem om hva de ønsker, og latt dem fortelle om deres opplevelser. Av og til har vi snakket med barna før vi har begynt å snakke med foreldrene, sier Jonassen.

Barna i fokus

Familieterapeuten mener foreldre av og til glemmer hva som er viktig.

– Når foreldre går fra hverandre er det barna som lider mest. En skilsmisse angår barn. Derfor er det viktig å lytte til barna. Jeg håper foreldre kan tenke seg godt om å stresse ned. Gi barna mest mulig tid, ikke la alle forandringer skje på en gang, sier Jonassen.

Gjertrud Jonassen

Gjertrud Jonassen har skrevet barn for skilsmissebarn. Boka tar barnas perspektiv, og er full av sitater fra barn som har opplevd at foreldrene har gått fra hverandre.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Hun har intervjuet og snakket med barn gjennom flere år. Sitater fra barna deler hun i boka.

– Håpet er at barna skal kjenne seg igjen. Oppdage at mange andre har opplevd det samme som dem og kjent på de samme følelsene og bekymringene.

Les også:

– En viktig bok

Onsdag blir boka lansert. Den skal brukes av familiekontor rundt i hele landet. Allerede nå er den delt ut til noen få barn. Og flere vil få den i tiden fremover.

Kjersti Tveten

Psykologspesialist Kjersti Tveten tror boka blir en viktig støtte for mange barn og voksne som opplever skilsmisse.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg tror dette er en viktig og nyttig bok. Der barn kan kjenne seg igjen, og samtidig ta opp ting med foreldrene sine. Å bruke barnas egne ord og deres perspektiv på denne måten er helt nytt, og en flott støtte for oss som jobber med dette, sier psykologspesialist Kjersti Tveten.

Tveten jobber med skilsmissebarn og gleder seg til å bruke boka sammen med barna hun møter.