– De fleste på min alder tar heisen

88 år gamle Ragnvald Kjølstad har testet nytt hjelpemiddel som skal forhindre trappefall.

Ragnvald Kjølstad trener i trapper

SE VIDEO: Ragnvald Kjølstad trener i trapper i Re Helsehus

Han tar tak i håndtaket som er montert i veggen og begynner å gå oppover trappa i Re Helsehus.

– Det er helt topp. Jeg støtter meg samtidig som jeg drar meg opp trappa.

Helsehuset er det første stedet apparatet er installert i Vestfold. Kjølstad som sliter med pusten, får både støtte og bedre balanse opp trappa. Han mener selv at han ikke trenger apparatet helt ennå, men er likevel svært imponert.

– Hvis du har dårlig pust sånn som meg, tar det på å gå oppover. Det er også et problem med balansen, fordi man går jo hele tiden på ett ben når man går i en trapp.

– Et genialt apparat

Apparatet som heter Assistep er utviklet i Norge. Frem til nå er det montert på 20 offentlige steder, men fra og med denne uka skal det også monteres hjemme i boligen til personer som sliter med trapper.

Fysioterapeut i Re kommune Ellen Aas Svindland sier apparatet er helt genialt.

Ellen Aas Svindland

TRAPPEFALL: Fysioterapeuten forteller at flere eldre frykter å falle i trapp.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Det gjør at eldre med noe funksjonssvikt kan opprettholde aktiviteten og gå i trapp. Det gir styrke, kondisjon og høyner livskvaliteten fordi man kan bruke huset sitt på den måten man selv ønsker.

Eldre bruker ofte krykker eller rullator og klarer ikke forsere trapper. Dette kan komme av dårlig balanse, eller frykt for å falle.

– Man kan sette fra seg rullatoren eller krykkene nede. Så kan man bruke Assisteppen og gå opp trappen. Da har man både et fint treningsapparat og kommer dit man vil. Det er super trening.

Utviklet av norske studenter

Apparatet er utviklet av tre gründere som var studenter ved NTNU.

– Vi kom over en forskningsrapport fra SINTEF. I den kom det frem at mange har utfordringer med å gå i trapp i eget hjem. Da ringte det noen bjeller hos oss, for vi har besteforeldre selv som hadde utfordringer med å gå i trapp. Det forteller en av gründerne Halvor Wold.

Assistep

NORSK OPPFINNELSE: Halvor Wold, Ingrid Lonar og Eirik Gjelsvik Medbø utviklet Assistep.

Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

De tre så hvilke løsninger som finnes på problemet. Hovedsakelig var det heis, eller ombygging av boligen til ett plan som var alternativene.

– Da tenkte vi at det må jo finnes andre løsninger som fortsatt kan holde disse personene aktive. Derfor startet vi i 2012 å lage prototypen på Assistep, den kom på markedet i 2015.

Wold sier de som har et varig behov vil kunne søke om å få det via Hjelpemiddelsentralen.

– Da snakker man med en ergo- eller fysioterapeut i kommunen sin, også søker man sammen via hjelpemiddelsentralen.