– De beste lærlingene blir valgt først

NHO vil at bedrifter i Vestfold skal ta imot flere lærlinger.

Kristin Saga

BEDRIFTENE VELGER: Kristin Saga i NHO Vestfold sier det er viktig at lærlingene også jobber for å gjøre seg attraktive for bedriftene.

Foto: (Privat)

Hvert år står mellom 100 og 150 personer uten lærlingplass i fylket. Utdanningsdirektør Øyvind Sørensen i Vestfold fylkeskommune har tidligere sagt til NRK at det er en utfordring å få nok lærlingplasser til ungdom.

Samtidig sier opplæringskontoret for bilfag at det er lærlingplasser for motivert og interessert ungdom.

Varierende svar

NHOs regiondirektør, Kristin Saga, sier de jobber for å ordne flere lærlingplasser.

– Vi har en egen ansatt i Vestfold som jobber kun med dette nå for tiden. Hun er ute i bedrifter og bransjeforeninger. Hun jobber også veldig tett med næringsforeningene i fylket for at alle skal gjøre en innsats for å ta kontakt direkte med bedrifter og skaffe flere plasser.

Hva bedriftene svarer, varierer veldig, ifølge Saga.

– Noen ganger møter vi bedrifter som ikke har nok informasjon om det å ta imot en lærling. Når vi forklarer at det ikke er så vanskelig som en tror og at det kan gi også bedriftene mye, så er det mange som sier ja, sier hun og fortsetter:

– En del er også usikre fordi det er slik at noen av de elevene som står igjen, kan ha med seg bagasje som gjør det mer krevende å ta vare på dem. Da er det viktig å fortelle at det finnes gode verktøy som hjelper bedriftene.

– Hva skal lærlinger gjøre for å bli attraktive for arbeidsgiveren?

– Det blir som i rekruttering til jobber generelt. Du må ha med deg den kompetansen som er attraktiv for arbeidsgiveren din. Det handler også om hvem du er som person og hvordan du klarer å vise at du er motivert til å gjøre en innsats. Det er viktig for bedriftene.

– Det er der som i mange andre sammenhenger – de beste blir valgt først, sier Saga.