Skolevesker til tusenvis av kroner får forbrukerøkonom Silje Sandmæl til å oppfordre voksne om å lære barn og unge pengevett. – Mange kommer til å gå på en smell når de trår inn i voksenlivet, sier hun.
MÅ SETTE NED FOTEN: De voksne må lære barna pengevett, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
– Dette engasjerer jo folk, for det har blitt en trend å ha mye dyrt. Disse unge går jo med jakker til flere tusen, og nå denne skolesekken som også koster veldig mye.
– Mange går på en smell
Hun har fått tilbakemeldinger fra foreldre som synes dette er galt. Samtidig sier mange foreldre at det er vanskelig å si nei til de unges ønsker.
– Jeg har hørt så mange som tar seg selv i det, og sier at de føler at de må kjøpe en ny veske fordi alle andre får det. Den kommentaren går en del igjen.
Hun mener det er opp til de voksne å sette ned foten og heller lære barna pengevett tidlig.
– Det er mange som går på en smell når de trår inn i voksenlivet og skal begynne å betale regninger. De får betalingsanmerkninger og kan ende med å bli svartelista. Da får de heller ikke boliglån.
SKAPTE REAKSJONER: Gårsdagens sak om skoleelever som må legge igjen dyre vesker utenfor butikken har blitt en snakkis.
Foto: NRK
Blitt en snakkis på skolen
Også på skolen der elevene fra gårsdagens sak går, har saken blitt en snakkis.
– Mange reagerer på de dyre veskene. Men det finnes også mange jenter som sier de har vesker til 300 kroner, sier nestleder i elevrådet ved Sandefjord videregående skole, Njård Håvar Fjelde.
Han er enig i at foreldre og skole bør lære avkommet pengevett, men tror at ungdomsskolen er riktigere arena.
– Det er grenser for hvor detaljstyrt det kan være på en videregående skole.
Han forteller at elevrådet kan komme til å ta opp saken, og legge opp til en holdningskampanje eller diskusjon.
Skjuler at de kjøper brukte klær
Men ikke alle klarer å holde tritt med krav om dyre produkter. En mor fra samme område forteller til NRK at hun har måttet forklare realitetene til sine barn.
Av hensyn til barna ønsker hun å være anonym.
– Jeg er heldig for jeg har en datter som er trygg nok i seg selv, som ikke trenger de dyre tingene for å føle seg sosialt akseptert.
Men hun og barna må av og til inngå kompromiss.
– Jeg har kjøpt en brukt ballkjole til skoleballet til sommeren. Da har vi en overenskomst om at det skal vi ikke si noe om.