– Asylmottaket er som et fengsel

NOME (NRK): Å bo i asylmottaket på Dagsrud i Telemark, er som å bo i et åpent fengsel, sier asylsøkere som lurer på sin egen skjebne dersom det kommer 10.000 syriske flyktninger med førsterett i kommunene.

Beboere på asylmottak i Nome

FENGSEL: Mange av beboerne på Dagsrud asylmottak i Lunde i Telemark opplever det å være på et mottak som et åpent fengsel.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Dagsrud asylmottak ligger i Lunde i Nome kommune i Telemark.

5000 venter på bostedskommune

Der bodde Yared Elias og Marta Mekonen sammen med sønnen Kidus Yared i nesten seks år, før de fikk egen leilighet.

– Det er forferdelig å bo lenge på mottak. Man blir litt gal av det, sier de. Nå gruer de seg til hva som vil skje dersom Norge tar imot 10.000 flyktninger fra Syria.

Flyktningene fra Syria får nemlig førsterett foran de over 5000 som i dag sitter i norske mottak og venter på en bostedskommune.

Les også: Fikk ja til opphold i fjor – bor fortsatt på asylmottak

– Ett år er ille nok

– Vi kom fra Etiopia til Sudan, og fra Sudan til Tyskland, fra Tyskland til Sverige, og fra Sverige til Norge. Det var en slitsom tur, sier Elias.

Den lange reisen startet altså i Etiopia, og endte på Ulefoss.

– Da jeg kom til Norge, tenkte jeg at dette var et godt land. Jeg kunne blant annet gå på skole. Men plutselig var det ikke slik. De seks årene på mottaket var veldig vanskelige, sier Mekonen.

– Når du ikke får lov til å arbeide; ikke klarer å lære deg språket fordi du ikke treffer nordmenn; når du bare spiser og sover, så blir livet satt på vent.
Ett år kan være ille – men de færreste slipper så billig unna, sier Elias.

Yared Elias, Marta Mekonen og Kidus Yared

SEKS ÅR PÅ MOTTAK: Yared Elias, Marta Mekonen og Kidus Yared har bosatt seg på Ulefoss i Telemark. Men fremdeles er det over 5000 personer på norske mottak som venter på bostedskommune.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Ødelegges på mottakene

– Jeg kan ikke si at Norge ikke skal hente folk fra Syria. Men de som bor lenge på mottakene, de ødelegges. De tenker ikke på fremtiden, og noen forsøker å ende sitt eget liv, sier Mekonen.

De har fremdeles venner på mottaket – som har ventet mye lenger enn dem.

– De kan bli litt gale av det. De får ikke jobbe eller studere eller gå ut herfra. Bare de som får opphold eller går på skole får busskort. Lørdag og søndag går ikke bussen.

– Alle på mottaket er redde. De frykter at politiet skal komme denne natten, og det er mye depresjon.

Trodde mannen tullet

Mekonen trodde at mannen bare tullet da han for et godt år siden kom og fortalte at de hadde fått opphold på politisk grunnlag.

– Han kom og sa at «Nok er nok. Vi har fått opphold». Jeg sa «Nei, det er ikke sant. Du lurer meg». Så løp jeg på kontoret her og spurte om det var sant. Hun sa ja.

Og lykken var stor da mannen fikk oppfylt sin største drøm, en jobb på jernverket på Ulefoss. Selv håper Mekonen å bli sykepleier.

Nome statlig mottak, Dagsrud

12 OG 13 ÅR: Disse to kvinnene har sittet i henholdsvis 12 og 13 år på Dagsrud.

Foto: Anne Lognvik / NRK