Hopp til innhold

– Ambulanselærlinger er for unge

Faglærere og ambulansesjåfører mener det er på høy tid at ambulanseutdannelsen flyttes fra videregående skole til høyere opplæring.

Ola Lislien og Maren Verpe

17-åringene Ola Lislien og Maren Verpe mener de er klare for å bli lærlinger om et år.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Lærere og helsepersonell reagerer på at man utdanner for unge ambulansefagarbeidere.

Faglærer ved ambulanseutdannelsen på Skogmo videregående skole i Skien, Arild Paulsen, sier at en flytting fra videregående til høgskole er det eneste rette.

– Det blir viktigere og viktigere å ha en faglig sterk ambulansetjeneste, så jeg mener man bør spørre om det ikke er på tide å innføre et eget fag på høgskolen.

Even Odberg og Arild Paulsen

Even Odberg og Arild Paulsen har mange sterke meninger rundt ambulanseutdanningen slik den er i dag.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Bedre egnet

Paulsen er faglærer ved ambulanseutdanning og ambulansesjåfør. Det gir han en bedre innsikt enn mange andre i denne problemstillingen.

– Ved en flytting får man sikret en bedre plattform med en bredere utdannelse. Og ikke minst kan man endre opptakskravene, slik at alder og egnethet blir det viktige.

I dag er ambulanseutdanningen bygget opp som en yrkesfaglig utdanning på videregående skole, med to år teori og to år praksis. Det vil si at de yngste er 18 år når de kan starte sin lærlingtid.

Les: Ny utdanning kan bli lagt ned

Les også: Utrykningsmannskaper frustrerte over utstyrsmangel

Ikke forsvarlig

Ambulansefag ved Skogmo videregående skole

Noen av elevene ved ambulansfag på Skogmo videregående skole.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Paulsen setter spørsmålstegn ved at så unge mennesker kan ha ansvaret for alvorlig syke pasienter, når man må være 20 år for å kjøre ambulansen.

– I praksis blir det sånn at den eldste må kjøre, mens den som har minst erfaring må passe på pasienten. Det kan være i alle type tilstander, så det er et stort ansvar å legge på en så ung person.

– Realiteten er at lærlinger blir brukt i ferieperioder og andre perioder som ordinær arbeidskraft. Det blir da stilt veldig høye krav til dem. Noen av oppdragene vil være av en slik art jeg stiller spørsmålstegn ved om det er forsvarlig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forberedt på ansvar

Even Odberg og Arild Paulsen

Ambulansearbeiderne Even Odberg og Arild Paulsen mener det er på tide å gjøre store endringer i ambulanseutdanningen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Elevene Maren Verpe (17) og Ola Lislien (17) ved ambulansefag på Skogmo videregående skole er enig i at det ikke hadde skadet med mer kunnskap, og sier de har enormt mye pensum. Men de mener de er klare for å bli lærlinger om et år.

– Alle som har kommet inn på ambulansefag har jobbet hardt for akkurat det, og de er forberedt på at de har et ansvar. Jeg tror ikke alder har så mye å si, sier Lislien.

– Alle som har kommet inn på ambulansefag har jobbet for å komme inn, og de er forberedt på at de har et ansvar.

Må møte pasientene tidlig

Helga Haave, leder av skoletilbudsteamet ved Telemark fylkeskommune, sier de har foreslått endringer ved ambulanseutdanningen i fylket, men at de har måttet trekke saken på oppfordring fra Utdanningsdirektoratet.

– Det kan være riktig å ha utdannelsen der den er i dag, fordi man trenger den type praksis gjennom et lærlingløp. Men det kan godt hende at det hadde passet bedre i en høgskoleutdanning, sier Haave.

Statssekretær i Helse– og omsorgsdepartementet Robin Kåss sier de ikke har noen planer om å flytte utdanningen fra videregåendenivå, men at det er svært viktig at de unge lærlingene blir fulgt tett opp.

– Det er et krevende yrke, så det er viktig at de som blir valgt som lærlinger er personlig egnet. Oppfølging er også svært viktig. Men jeg mener at om vi skal ha gode helsearbeidere, så må de møte pasientene tidlig.